Berlusconi slaat na vonnis terug naar rechters

Na zijn derde veroordeling in successie brengt Silvio Berlusconi grof geschut in stelling tegen zijn rechters. De rechtse leider en tv-eigenaar wil een parlementaire onderzoekscommissie....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

De rechtbank in Milaan veroordeelde Berlusconi maandag tot een gevangenisstraf van 28 maanden en een boete van 11,5 miljoen gulden, iets minder dan was geeist. Zijn goede vriend Bettino Craxi, de gevluchte socialistische ex-premier, kreeg vier jaar en 23 miljoen gulden boete. Die boete kwam overeen met de zwarte betaling die Craxi via omwegen van Berlusconi had gekregen als dank voor bewezen diensten.

Berlusconi noemde zijn veroordeling het 'zoveelste politieke vonnis' van linkse rechters die uit zouden zijn op zijn vernietiging, zonder enig bewijs tegen hem te hebben. 'Het oude communistische project om de oppositie gevangen te zetten zal niet doorgaan', zei hij. Craxi zei vanuit Hammamet in Tunesië: 'De slachting gaat door. Het vonnis was al van tevoren beslist.'

Na het vonnis kwamen aanhangers van Berlusconi in vijf steden de straat op. In Milaan demonstreerden ze voor het Paleis van Justitie, in Rome voor het gebouw van de Kamer. De regeringspartijen vinden deze hetze tegen de rechterlijke macht levensgevaarlijk voor de democratie.

Vrijwel de hele rechtse oppositie is het met Berlusconi eens: de veroordeling van de leider van de oppositie ondermijnt de fundamenten van de democratie en de rechtsstaat. En daarvoor zullen de rechters ter verantwoording moeten worden geroepen.

Woensdag wordt gestemd over de instelling van een parlementaire commissie van onderzoek. Op papier moet deze commissie de politieke corruptie onderzoeken. In werkelijkheid moet ze de onderzoeksrechters die de corrupte politici hebben aangepakt, op hun beurt aanpakken omdat ze onmenselijke methodes zouden hebben gebruikt en partijdig zouden zijn.

Bettino Craxi was Berlusconi's belangrijkste politieke beschermer. Met een nooddecreetje redde Craxi in 1984 diens illegale tv-zenders. En samen met de christen-democratische leiders zorgde hij in 1990 voor een omroepwet die Berlusconi op maat was gesneden. Het wegvallen van die beschermers dwong Berlusconi zelf de politiek in te gaan.

Uit Zwitserse documenten kwamen voor Berlusconi compromitterende feiten aan het licht. Zijn concern Fininvest had in Panama een financieringsbedrijf gesticht, All Iberian, dat diende als doorgeefluik van grote illegale betalingen. Het bleek dat 20 miljard lire via All Iberian was gestort op twee Zwitserse rekeningen van vertrouwelingen van Craxi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden