Berlusconi slaat aanbod Dini af en hervat aanvallen

Na zijn nederlaag in de senaat heeft ex-premier Berlusconi zijn aanvallen op zijn opvolger Dini en president Scalfaro hervat. Dini's toegestoken hand heeft hij geweigerd....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Met een paar wijzigingen keurde de senaat dinsdagavond met 179 van de 277 uitgebrachte stemmen het bezuinigingspakket ter waarde van 20 miljard gulden goed. De rechtse coalitie 'Pool van de Vrijheid' legde Dini's oproep om vóór te stemmen naast zich neer. De Pool-leiders Berlusconi en Fini torpedeerden de pogingen van Dini en enkele rechtse 'duiven' om tot een compromis te komen.

In een brief aan de voorzitters van Kamer en senaat bezwoer Dini alle partijen om de bezuinigingen te steunen, omdat anders de chaos niet te overzien zal zijn. Om Berlusconi te vermurwen, kondigde hij aan dat hij met zijn vierde en laatste programmapunt, het maken van een nieuwe pensioenwet, eind april klaar wil zijn, en dat hij daarna zijn taak als voltooid zal beschouwen.

Maar Berlusconi wil dat Dini nog deze maand de brui eraan geeft, anders wordt het te laat om in juni verkiezingen te houden. De ex-premier zei gisteravond dat Dini de stemmen van de Pool van de Vrijheid niet nodig heeft om het ook in de Kamer te halen.

Maar Berlusconi geeft de moed niet op. Hij deed een nieuwe aanval op president Scalfaro. Deze zou de democratie met voeten hebben getreden omdat hij de wil van de kiezers, die vorig jaar Berlusconi de meerderheid gaven, naast zich neer zou hebben gelegd. En hij moedigde een splitsing aan in de ex-christen-democratische Volkspartij. Partijleider Buttiglione heeft zijn pogingen om een bondgenootschap met Berlusconi te sluiten moeten opgeven vanwege diens tè evidente vermenging tussen lands- en privébelang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.