Berlusconi raakt grip kwijt

Na het uiteenvallen van zijn politieke partij is oud-premier Silvio Berlusconi zijn grip op de Italiaanse regering kwijt. Zijn vertrouweling Angelino Alfano besloot zaterdag Berlusconi niet te volgen naar zijn nieuwe beweging Forza Italia. In plaats daarvan blijft Alfano met een groep volgelingen de regering Letta steunen, ongeacht de politieke toekomst van Silvio Berlusconi.

VAN ONZE CORRESPONDENTE SARAH VENEMA

ROME - De in augustus veroordeelde Berlusconi dreigt binnenkort uit de senaat te worden gestemd. Ook Alfano is het daar niet mee eens, maar het lot van de regering wil hij er niet van laten afhangen. Dat zei hij zaterdag tijdens de presentatie van zijn nieuwe parlementaire groep Nieuw Centrum-rechts. Alfano heeft de steun van de vier andere ministers en bijna 60 parlementariërs uit Berlusconi's inmiddels uit elkaar gevallen partij Volk van de Vrijheid (Pdl). Premier Letta is daarmee verzekerd van een meerderheidssteun.

Dat de 77-jarige Berlusconi zijn partij niet langer onder controle had, bleek al toen hij op 2 oktober plotseling zijn pogingen de regering ten val te brengen moest staken. Zijn voorheen zo volgzame vertrouweling en vicepremier Angelino Alfano protesteerde en Berlusconi bleek niet genoeg partijgenoten mee te krijgen om zijn zin door te drijven.

Die tegenspraak was al onverwacht, maar dat Alfano -juist vanwege zijn loyaliteit door Berlusconi benoemd tot troonopvolger en partijsecretaris - Berlusconi nu definitief heeft verlaten, had hij niet kunnen denken, zei hij zaterdag tegen zijn broers krant Il Giornale. 'We zijn niet meer in staat de regering ten val te brengen', zei een vermoeide Berlusconi, vanaf het podium van het uit het fascistische tijdperk stammende Palazzo dei Congressi, waar de politieke leider zijn opnieuw tot leven gewekte Forza Italia feestelijk had willen inwijden.

'We ontdekten dat de stemmen voor nieuwe verkiezingen binnen onze partij aan het winnen waren', zei Angelino Alfano, toen hij zaterdag glunderend voor de vele camera's zijn nieuwe groep lanceerde. Nieuw Centrum-rechts stemt wel tegen het wegstemmen van Berlusconi en vraagt om een eventueel uitstel van de eerder al naar 27 november verschoven stemronde.

Maar de 43-jarige vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken - die jarenlang tevergeefs wachtte op de door Berlusconi beloofde troonopvolging en meerdere malen openlijk door zijn leider werd gekleineerd - is niet van plan de regering te laten vallen voor de persoonlijke problemen van Silvio Berlusconi.

'Het is een bittere keuze die ik genoodzaakt was te maken', zei Alfano. De val van de regering vergroot volgens hem juist de kans op een alternatieve linkse regering waarin rechts niet mee mag doen. Bij nieuwe verkiezingen zou Berlusconi mogelijk al onverkiesbaar zijn. Van vadermoord is volgens hem geen sprake. 'Ook met mijn eigen vader heb ik vaak geruzied', zei Alfano. 'Desondanks is er altijd een band gebleven van liefde en respect.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden