Berlusconi overleeft stemming
In het Italiaanse parlement kwam het tot een handgemeen. In Rome braken rellen uit. Maar premier Berlusconi won, volgens sommigen door oppositieleden om te kopen.
AMSTERDAM - In Rome zijn dinsdag rellen uitgebroken nadat in een zelfs voor Italiaanse begrippen zenuwslopende strijd de Italiaanse premier Silvio Berlusconi ternauwernood twee moties van wantrouwen wist te overleven.
Duizenden demonstranten staken auto's en pantservoertuigen van de politie in brand toen ze bij het parlementsgebouw werden tegengehouden door de oproerpolitie. Veertig demonstranten raakten gewond.
Met een onipte verwinning, drie stemmen, verzekerde Berlusconi zich gistermiddag opnieuw van zijn positie als premier en politicus die alle schandalen weet te overleven. Er brak luid gejuich uit onder zijn aanhangers in het parlement toen de uitslag van de stemming werd bekendgemaakt: 311 parlementariërs stemden voor de motie van wantrouwen, 314 stemden tegen. In koor riepen zij dat Gianfranco Fini, voormalige bondgenoot en nu fel tegenstander van Berlusconi, ontslag moest nemen als Kamervoorzitter. Fini moest door een stoet kamerbodes worden begeleid toen hij de Kamer verliet.
Tot op het laatste moment werd om iedere stem gevochten. Drie hoogzwangere parlementariërs waren opgetrommeld, van wie er één per ambulance aankwam en de ander in een rolstoel. De derde vrouw, negen maanden in verwachting, zei dat ze tegen iedere prijs zou komen stemmen 'tenzij haar vliezen zouden breken'. De drie dames stemden overigens allen tegen Berlusconi.
Vlak voor de stemming was de sfeer in het parlement zo verhit dat de sessie enige minuten moest worden geschorst. Niet veel later kwam het tot een handgemeen tussen parlementariërs van de partij van Fini en van de Lega Nord, bondgenoot van Berlusconi, toen bleek dat iemand naar het kamp van Berlusconi was overgelopen. Berlusconi zelf verliet de zaal toen zijn aartsrivaal Antonio Di Pietro, voorzitter van de politieke partij Italië van de Waarden, in zijn toespraak zei dat Italië 'een premier heeft die in het buitenland belachelijk wordt gemaakt en die de oppositie heeft omgekocht'. Andere parlementariërs spraken eerder al van een 'veemarkt' waar grof geld zou zijn geboden om Berlusconi te steunen. De Italiaanse justitie onderzoekt de beschuldigingen tegen de multimiljonair en mediatycoon, die al jaren wordt achtervolgd door corruptie- en seksschandalen.
Eerder op de dag overleefde Berlusconi al een motie van wantrouwen in de Senaat. De Italiaanse premier had maandag gezegd dat het een 'stommiteit' zou zijn om de regering ten val te brengen, omdat Italië kampt met een zware economische crisis. Toch is allerminst zeker of Berlusconi in staat zal zijn verder te regeren op zo'n smalle vertrouwensbasis. De premier leidt een minderheidskabinet sinds oud-bondgenoot Fini opstapte uit de regering. Fini noemde Berlusconi 'ondemocratisch'. Ook in de publieke opinie is het vertrouwen in de regering gedaald.
'Terwijl zij hun spelletjes spelen in het parlement, dendert het land op een catastrofe af', zei een 19-jarige student en demonstrant in Rome tegen persbureau Reuters. 'Ze vergooien mijn toekomst. Ik voel me niet vertegenwoordigd in deze regering.'