Berlusconi maakt zich op voor machtsovername

Is het verbeelding of loopt Silvio Berlusconi er de laatste dagen opvallend ontspannen bij? De afgelopen drie maanden zagen de Italianen hem geregeld aangeslagen in beeld verschijnen....

Ofschoon senaatsvoorzitter Marini nog volop met de politieke partijen in gesprek is over de vorming van een interim-regering, weet de centrum-rechtse oppositie dat vervroegde verkiezingen haast onontkoombaar zijn. Berlusconi’s Forza Italia heeft, samen met haar rechts-conservatieve partners van de Nationale Alliantie en de separatistische Liga Noord, besloten de deur dicht te houden voor elke vorm van dialoog. Zij willen de huidige politieke crisis alleen oplossen met snelle verkiezingen volgens het veel bekritiseerde stelsel van evenredige vertegenwoordiging. De vorming van een overgangsregering die eerst de verkiezingsregels verbetert, vinden de partijen ongepast ‘in een normale democratie’.

Omdat centrumpartijen als de UDC en Udeur evenmin warm voorstander blijken te zijn van in een interim-regering, is de kans groot dat Marini voor zijn overgangsbestuur niet de ‘ruime meerderheid’ vindt die hij wil hebben.

Nog maar drie maanden geleden lagen de kaarten heel wat minder gunstig voor de oppositieleider. Berlusconi zat stuk, nadat zijn voorspelling niet was uitgekomen dat de regering-Prodi zou vallen over de vertrouwensstemming in de senaat over de begrotingsvoorstellen voor 2008.

Ondertussen zaten er enkele nare wetsvoorstellen voor Berlusconi in de pijplijn. Zo had de regering-Prodi de intentie iets te doen aan de grote mate van belangenverstrengeling tussen politiek en bedrijfsleven, waarvan nu vooral Berlusconi profiteert.

Tot ieders verbazing viel Berlusconi na de nieuwe teleurstelling zijn eigen alliantie aan. Hij hield zijn partners verantwoordelijk voor de verkiezingsnederlaag van 1996 en concludeerde dat hun Huis van de Vrijheden, zoals de rechtse oppositie zichzelf noemt, ‘zo langzamerhand een soort ectoplasma’ was geworden.

Berlusconi verklaarde een nieuwe partij op te richten, het Volk van de Vrijheden, en knoopte gesprekken aan met Walter Veltroni, de populaire burgemeester van Rome en leider van de Democratische Partij, de grootste partij uit de centrum-linkse regeringscoalitie.

De twee lieten weten het vermaledijde kiesstelsel te willen hervormen en zo de Italiaanse politiek slagvaardiger te maken. De dialoog verliep zo constructief dat er serieus rekening werd gehouden met een akkoord.

Maar sinds de val van de regering-Prodi is alle hoop daarop verloren. Volgens alle peilingen – zelfs die in opdracht van linkse media - gaat Berlusconi eventuele verkiezingen op zijn sloffen winnen. In recordtempo is hij op zijn schreden teruggekeerd. Hij heeft zijn ruzie met de UDC en de Nationale Alliantie bijgelegd en het opzienbarend vriendelijke contact met Veltroni opgeschort. ‘De onderhandelingen waren toch kansloos’, aldus Berlusconi. Het kiesstelsel, door zijn politieke vrienden altijd getypeerd als een porcata ofwel ‘kloteding’, vindt hij nu prima voldoen.

Zelfs ‘wanhopige’ oproepen van werkgeversorganisaties en nota bene het Vaticaan om ‘in het belang van het land’ toch vooral eerst de kiesregels aan te passen, laten hem vooralsnog onberoerd.

‘De volgende regering zal de kieswet wel veranderen’, probeerde hij deze week de gemoederen te sussen. Hij beloofde daarbij rekening te houden met de wensen van de oppositie. Centrum-links heeft daar weinig vertrouwen in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden