Berlusconi lijdt gevoelig verlies bij verkiezingen

Silvio Berlusconi heeft teleurgesteld gereageerd op zijn gevoelige nederlaag bij lokale verkiezingen in 1.310 Italiaanse gemeenten en elf provincies. De stembusgang, die vooraf door de Italiaanse premier was uitgeroepen tot een referendum over zijn coalitieregering, draaide uit op een pijnlijke deceptie, vooral in Berlusconi's thuisbasis Milaan.

IÑAKI OÑORBE GENOVESI

AMSTERDAM - De Noord-Italiaanse stad geldt al jaren als het symbool van Berlusconi's politieke macht. Daar begon Berlusconi midden jaren negentig aan zijn politieke verovering van Italië. Maar in Italië's economische hoofdstad vecht de premier ook een slepend conflict uit met de Milanese magistraten, die Berlusconi in vier rechtszaken vervolgen voor onder meer corruptie en betaalde seks met een minderjarige.

Berlusconi had zich persoonlijk op de kandidatenlijst van zijn partij Volk van de Vrijheid in Milaan gezet. Niet omdat hij de intentie had raadslid te worden, maar om extra stemmen voor zijn kandidate Letizia Moratti te trekken. De zittende burgemeester, de zus van voetbalpreses Massimo Moratti van Inter, haalde bij lange na niet de beoogde 50 procent + 1 van de stemmen. Ze werd ook nog eens verslagen door haar centrum-linkse uitdager Giuliano Pisapia, een bescheiden advocaat.

Moratti en Pisapia zullen elkaar weer treffen tijdens een noodzakelijke tweede ronde op 29 en 30 mei. Nu al lijkt vast te staan dat Pisapia de steun kan verwachten van de vele Milanezen die hun stem uitbrachten op student Mattia Calise (20) van de protestbeweging 5 Stelle (5 Sterren) van komiek Beppe Grillo.

Ook in Turijn en Bologna verloren de kandidaten van Berlusconi van hun centrum-linkse tegenstanders. Zozeer dat in beide Noord-Italiaanse steden niet eens een tweede ronde nodig is. Berlusconi's kandidaat in Napels, Gianni Lettieri, won wel maar haalde geen meerderheid, zodat hier een tweede ronde vereist is.

Het lijkt een kleine beloning voor alle moeite die Berlusconi de afgelopen dagen in Napels stak. Zo stuurde Il Cavaliere 170 militairen naar de Zuid-Italiaanse stad om mee te helpen bij het opruimen van de tonnen huisvuil die zich in de straten hebben opgestapeld. Ook bracht Berlusconi persoonlijk een bliksembezoek aan de stad om de Napolitanen van zijn daadkracht te overtuigen.

Berlusconi (74) lijkt volgens politieke waarnemers eindelijk electoraal de prijs te betalen voor zijn vele seksschandalen. Neem Rubygate, waarin de premier wordt beschuldigd van betaalde seks met showgirl Karima El Mahroug ('Ruby'). De duidelijkste aanwijzing is misschien wel Berlusconi's nederlaag in Arcore, het stadje nabij Milaan waar hij in zijn villa zijn beruchte 'bunga bunga'-feesten organiseerde.

Oppositieleider Pierluigi Bersani van de Partido Democratico reageerde extatisch op de verkiezingsuitslagen. Volgens Bersani is Berlusconi 'niet langer de Koning Midas die alles wat hij aanraakt in goud doet veranderen'. Ook riep hij Berlusconi's coalitiegenoot in de regering, de rechts-populistische Lega Nord, op zich te bezinnen op de samenwerking. 'Ik hoop dat de Lega Nord nu begrijpt dat wie Berlusconi steunt, verliest.'

Het is een constatering waar Lega-leider Umberto Bossi moeilijk omheen zal kunnen. De partij verloor in veertien van de vijftien grote gemeenten waarin zij met Berlusconi's Volk van de Vrijheid meedeed.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden