Berlusconi legt zich neer bij premierschap Monti

Silvio Berlusconi zal zich niet langer verzetten tegen Mario Monti (68) als zijn opvolger. Dat is de uitkomst van langdurig nachtelijk overleg in Rome. De situatie in Italië is zo nijpend geworden, dat nu ook Berlusconi zelf overstag lijkt gegaan.

Mario Monti Beeld REUTERS

Berlusconi staat dan ook zelf niet meer achter het idee om verkiezingen uit te schrijven. Hij is ervan overtuigd dat dit niet het moment is om naar de stembus te gaan, zeggen bronnen uit zijn partij vandaag tegen persbureau Reuters.

Waarschijnlijk stemt de Senaat morgen over het bezuinigingspakket, en het parlement zaterdag en zondag. Aan het eind van het weekend, of wellicht maandag, zou dan een definitief einde kunnen komen aan het tijdperk-Berlusconi.

Gisteren benoemde president Napolitano Monti tot senator voor het leven, een erefunctie. Dat werd door velen gezien als een voorbode voor het premierschap. Vandaag laat Berlusconi in een felicitatie aan Monti weten achter deze benoeming te staan. Hij prijst Monti voor zijn wetenschappelijke en sociale verdiensten en wenst hem 'vruchtbaar werk in dienst van het land' toe.

Ondertekening
Berlusconi heeft de benoeming van Monti ook zelf ondertekend, al is dat volgens de Italiaanse wetgeving niet nodig.

Monti is oud-Eurocommissaris en econoom in hart en nieren. Hij wordt door Europese leiders en financiële instellingen gezien als de aangewezen persoon om de crisis in Italië te bezweren. Wellicht dit weekend al zou zijn benoeming een feit kunnen zijn.

Monti heeft zijn sporen in Europa ruimschoots verdiend. Vanaf halverwege de jaren negentig was hij Eurocommissaris Interne Markt, daarna werd hij Eurocommissaris voor Mededinging. In die laatste functie, die hij tot 2004 bekleedde, gaf hij softwarebedrijf Microsoft een boete van bijna een half miljard euro voor het overtreden van mededingingsregels. Ook weigerde hij te buigen voor machtige Duitse regionale banken. Dit leverde hem de geuzennaam Super Mario op.

Verdeeldheid
Toch zijn zowel de huidige centrumrechtse meerderheid als de oppositie verdeeld over de 'Monti-oplossing'.

Binnen het centrumrechtse kamp is de separatistische Lega Nord huiverig voor medewerking aan een nationale noodregering die een aantal harde, impopulaire bezuinigingsmaatregelen zou moeten nemen. Legaleider Umberto Bossi zou inmiddels meer voelen voor een tijdelijke rol in de oppositie om zijn politieke 'maagdelijkheid' te herwinnen, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

In de grootste oppositiepartij, de Democratische Partij (PD) van ex-communisten en progressieve katholieken, is een meerderheid bereid toe te treden tot een 'nationale noodregering'. Maar Antonio Di Pietro van Italië van de Waarden wil geen regering die er alleen maar komt om het 'systeem van de banken, financiën en de speculatie' te helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.