Berlusconi legt mijnen in Brescia

Silvio Berlusconi haalde gisteren hard uit naar de Italiaanse rechters die hem hebben veroordeeld voor fraude. Dat zet de samenwerking in de kwetsbare coalitie onder druk.

VAN ONZE CORRESPONDENTE SARAH VENEMA

ROME - Tot ongemak van zijn regeringspartners haalde Silvio Berlusconi zaterdag flink uit naar de Italiaanse rechters en magistraten, die hem vorige week in hoger beroep veroordeelden voor belastingfraude.

'De rechterlijke macht vertrapt de rechten en vrijheid van de burgers, mengt zich in het politieke leven en wil me uitschakelen', zei Berlusconi in de stad Brescia tijdens een grote, onrustige manifestatie tegen de rechterlijke macht. Hij kan nog één keer in beroep tegen de veroordeling tot vier jaar gevangenisstraf en het vijfjarige verbod op een publieke functie, maar staat maandag ook weer terecht in het Ruby-proces. De 76-jarige oud-premier wordt aangeklaagd voor machtsmisbruik en seks met de destijds minderjarige showgirl Ruby de Hartenbreker.

Zijn partijgenoten bezetten eerder al de rechtbank van Milaan uit protest tegen de vervolging van hun leider en zelf hield Berlusconi vergelijkbare toespraken in Rome en Bari. Maar nu zit Berlusconi in een kwetsbare regering met de Democratische Partij, voor wie zijn uitspraken moeilijk te verteren zijn. Dat drie ministers op de anti-justitie-dag aanwezig waren, zet de noodgedwongen samenwerking nog verder onder druk.

'Je hoeft niet tegen Berlusconi te zijn om zonder mitsen of maren de manifestaties van Brescia en Milaan te veroordelen', zei viceminister van Economie Stefano Fassina zaterdag. 'Een democratische cultuur geïnspireerd op de grondwet is daarvoor al genoeg.' Veel parlementariërs van de PD gingen twee weken geleden met tegenzin akkoord met de samenwerking met de man die ze jarenlang als vijand van de democratie hebben bestempeld en balen nu van de aanwezigheid van onder andere de vicepremier en minister van Binnenlandse zaken op een manifestatie tegen de rechtspraak van het land.

'Wie in Brescia aanwezig is, gaat door met het leggen van mijnen', zei PD'er Guglielmo Epifani. Hij is zaterdag tot nieuwe tijdelijke leider van de Democratische Partij gekozen. Zijn voorganger Pier Luigi Bersani trad vorige maand af omdat hij zijn partij niet meer onder controle had.

Epifani's belangrijkste taak is garanderen dat de parlementariërs ondanks alle meningsverschillen de regeringssamenwerking met Berlusconi's Pdl blijft steunen. Premier Letta zei niets over de aanwezige ministers, maar merkte wel op dat 'het respect voor de autonomie van de magistratuur altijd aanwezig moet zijn, wat er ook gebeurt.'

Berlusconi benadrukte dit weekend zijn trouw aan de nieuwe regering, maar bleef aanvallen. Zijn televisiezender Canale 5 zond zondagavond de documentaire De twintigjarige oorlog: Ruby, de laatste akte uit. Over wat er echt zou zijn gebeurd tijdens zijn beruchte etentjes. Het oordeel van de rechter wordt deze maand verwacht.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden