Berlusconi in het nauw

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi had begin jaren negentig als mediamagnaat connecties met de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra. Deze bewering deed vrijdag een ex-lid van de maffia als getuige in een proces in Turijn.

ANP

De verklaring van de spijtoptant kwam een etmaal voor een protestdag tegen Berlusconi, die ook buiten Italië moet plaatsvinden. Zaterdag worden in Rome enkele honderdduizenden demonstranten verwacht om het vertrek van de omstreden premier te eisen.

Op het proces vertelde getuige Gaspare Spatuzza dat een maffiabaas hem eerder vertelde dat er een verband was tussen Berlusconi en een reeks bomaanslagen die destijds door de georganiseerde misdaad was gepleegd. Berlusconi, die geen partij is in deze strafzaak, deed de beweringen van Spatuzza eerder al af als onzin.

Spatuzza getuigde tegen senator Marcello Dell'Utri, een bondgenoot van Berlusconi. Deze beklaagde is al veroordeeld wegens zijn banden met de georganiseerde misdaad, maar de zaak wordt in hoger beroep behandeld.

Ondertussen werd het begin van een proces wegens corruptie tegen Berlusconi zelf uitgesteld tot 15 januari. De rechtbank in Milaan aanvaardde de argumenten van de premier waarom hij vrijdag niet op de zitting kon verschijnen. Berlusconi moest in Rome de ministerraad leiden.

Berlusconi wordt ervan beschuldigd de advocaat David Mills met 600.000 dollar te hebben omgekocht, om valse verklaringen af te leggen voor een rechtbank ten gunste van Berlusconi. Mills kreeg wegens meineed al 4,5 jaar gevangenisstraf.

Op 18 januari wordt een andere rechtszaak tegen de Italiaanse regeringsleider hervat. Daarin gaat het om vermeende belastingfraude bij een van Berlusconi's mediabedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden