'Berlusconi heeft tijd gewonnen om eigen zaakjes nog even te regelen'

De toonaangevende filosoof Paolo Flores D'Arcais denkt niet dat Italiës sluwe premier gewoon zal opstappen. 'U gelooft dat?'

Silvio Berlusconi Beeld afp

Bijna tien jaar lang is Paolo Flores D'Arcais een van de aanvoerders van de grootschalige protesten tegen Silvio Berlusconi. Je zou dus verwachten dat de 67-jarige Italiaan goedgeluimd zou zijn daags na het aangekondigde vertrek van zijn omstreden premier.

Maar Flores D'Arcais, een van de invloedrijkste filosofen en publicisten van het huidige Italië, maakt eerder een afwachtende en sceptische indruk. Natuurlijk, hij weet ook wel dat Berlusconi zijn belofte tot aftreden heeft gedaan tegenover Giorgio Napolitano, de president van Italië. Dat er een officiële mededeling van Berlusconi's belofte naar buiten is gebracht. En dat Berlusconi zelf ook nog eens zijn vertrek heeft bevestigd in een vraaggesprek met de krant La Stampa.

Maar Flores D'Arcais kan zich niet aan de indruk onttrekken dat president Napolitano een grote vergissing heeft begaan door in te stemmen met Berlusconi's 'uitgestelde aftreden' als premier.

'President Napolitano had hier nooit mee akkoord moeten gaan. Hij had Berlusconi moeten vragen direct op te stappen. Nu heeft Berlusconi enkele dagen, misschien wel weken gewonnen om zijn eigen zaakjes nog even te regelen.'

Maar als het parlement instemt met de bezuinigingen stapt Berlusconi toch gewoon op.
'U gelooft in die belofte? Berlusconi's trouw aan zijn woorden is even echt als de haren op zijn hoofd. Hij wil gewoon tijd winnen. Kijk naar de reacties op de financiële markten. Die hebben ook geen vertrouwen in Berlusconi's vreemde manoeuvre. Ik voorzie dat Berlusconi de stemming in het parlement over de bezuinigingsplannen zal aangrijpen om nog snel nog wat door te drukken dat hem kan helpen bij zijn rechtszaken. Hij heeft dat in het verleden vaker gedaan.

'Berlusconi is de afgelopen dagen met jan en alleman in vergadering geweest. Maar weet je wat de belangrijkste crisisgesprekken voor hem zijn geweest? Die met zijn kinderen Pier Silvio en Marina, met Fedele Confalonieri, de directeur van zijn tv-bedrijf Mediaset en zijn belangrijkste advocaat Niccolò Ghedini . En die gesprekken gingen echt niet over de toekomst van Italië.'

Hoe zit het dan met Berlusconi's verklaring dat hij niet meedoet aan de volgende verkiezingen en dat zijn voorkeur voor partijvoorzitter Angelino Alfano als nieuwe leider van Volk van de Vrijheid?
'Vergeet Alfano. Hij is wat wij Italianen een contrafigura noemen. Hij is een kleine creatie van Berlusconi, slechts bedoeld om de aandacht van Berlusconi zelf af te leiden. Bovendien gaat Berlusconi er helemaal niet over of er wel of geen verkiezingen in Italië komen. Daar gaat president Napolitano over. Maar Berlusconi is als de dood dat Napolitano zou besluiten tot bijvoorbeeld een zakenkabinet onder leiding van Mario Monti. Volk van de Vrijheid zou als los zand uit elkaar vallen.'

Lees het hele interview vandaag in de Volkskrant

 Vergeet Alfano. Hij is wat wij Italianen een contrafigura noemen. Hij is een kleine creatie van Berlusconi.  
Paolo Flores D'Arcais
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden