Berlusconi beleeft zware tijden

AMSTERDAM Politiek en privé gaat Silvio Berlusconi een cruciale tijd tegemoet. Volgende week hoopt de Italiaanse premier een motie van vertrouwen in het parlement te winnen....

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Woensdag was er alvast een welkom succesje in de zaak rond partijgenoot Nicola Cosentino, de in juli afgetreden staatssecretaris van Economische Zaken. Een meerderheid van het parlement weigerde de Italiaanse rechters gebruik te laten maken van duizenden telefoontaps als bewijs tegen Cosentino. Hij wordt net als andere hoge partijgenoten van Berlusconi’s Volk van de Vrijheid beschuldigd van fraude bij aanbestedingen en deelname aan een duister machtsnetwerk genaamd P3.

De stemming over de telefoontaps werd vooraf gezien als een goede graadmeter voor de steun die Berlusconi nog in het parlement heeft sinds kamervoorzitter Gianfranco Fini en ruim dertig geestverwanten in juli met de premier braken. Maar door de afwezigheid gisteren van veel parlementariërs en de mededeling van veel Finianen dat hun stem over de telefoontaps op zichzelf staat, blijft de werkelijke steun voor de premier vooralsnog onduidelijk.

Dus zullen de Italianen tot 28 september moeten wachten. Dan presenteert Berlusconi een vijfpuntenplan over zijn beleid en vraagt hij om het vertrouwen van het parlement in zijn centrum-rechtse regering. Volgens waarnemers wordt het spannend of Berlusconi wel de benodigde 315 van de 630 parlementariërs achter zich zal weten te krijgen.

Zelf heeft de premier er alle vertrouwen in. Zoals hij nog altijd een goede afloop verwacht in de moeizame echtscheidingsprocedure met zijn ex-vrouw Veronica Lario. Die verliet Berlusconi na diverse schandalen rond buitenechtelijke escapades met escorts en minderjarige meisjes.

Alles leek ook geregeld, Berlusconi bood Lario onder meer een jaarlijkse toelage van 7 miljoen euro, het gebruik van de luxueuze villa Belvedere in Macherio en 1,8 miljoen euro voor andere onkosten. Maar deze week verliet Lario de villa en nam haar intrek in een hotel. Ze zou geen genoegen meer nemen met het afgesproken bedrag en moeite hebben dat hun gezamenlijke kinderen (Barbara, Eleonora en Luigi) minder voordelen krijgen dan die uit Berlusconi’s eerdere huwelijk (Marina en Piersilvio).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden