Berlusconi aarzelt over terugkeer

Silvio Berlusconi kandideert zich misschien toch niet. Slechts een paar dagen nadat hij met zijn kandidatuur voor het premierschap de aanval opende op Mario Monti's regering, zegt de oud-premier ook bereid te zijn zich weer terug te trekken om juist ruimte te geven aan Monti.

ROME - 'Als Monti zich kandideert, doe ik een stap achteruit', zei Silvio Berlusconi woensdagavond. Hij nodigde de technocratische premier uit om zich aan te sluiten bij zijn politieke partij.


De mediamagnaat wil zijn positie als lijsttrekker ook opgeven indien Ferrari-directeur Luca Cordero di Montezemolo met Berlusconi wil samenwerken. Deze wil met zijn beweging Italia Futura Monti's agenda voortzetten,


Voormalig lijsttrekker Angelino Alfano maakt ook nog steeds kans op het premierschap, zegt Berlusconi. 'Ik ben tot alles bereid voor een bundeling van gematigde krachten.'


Verwarring alom: vorige week was Monti nog de boosdoener, nu wil Berlusconi hem weer aan het roer zien. 'Berlusconi bevindt zich duidelijk in verwarde toestand', zegt Pier Ferdinando Casini, leider van de katholieke partij UDC en uitgesproken voorstander van een tweede regering Monti. 'Dit is zijn zoveelste draai.'


Afgelopen weekend kondigde de 76-jarige Berlusconi aan dat hij weer premier wil worden, tot verbazing van een deel van de leden van zijn partij Popolo della Libertà (PdL). De economische situatie waarvoor Berlusconi zelf zijn functie vorig jaar had neergelegd, was volgens hem onder de regering van Monti alleen maar verslechterd.


Sterker nog, Monti bracht het land naar de 'rand van de afgrond', zei Berlusconi vorige week. De PdL nam openlijk afstand van Monti's regering, waarop die besloot zijn vervroegde aftreden aan te kondigen.


Niet alleen de Europese leiders en financiële markten reageerden verontrust op Berlusconi's mogelijke terugkomst en zijn aanvallen op Monti en Europa. Ook verscheidene gematigde leden van Berlusconi's centrum-rechtse PdL keuren zijn uitspraken over de te sterk op Duitsland gerichte politiek van Europa af. Een aantal leden overweegt zijn partij te verlaten.


Ook de Europese Volkspartij, waar de PdL deel van uitmaakt, reageert afkeurend op Berlusconi's verkiezingscampagne. 'Wij staan niet aan de kant van de mensen die de waarheid niet vertellen aan hun medeburgers in de hoop stemmen te krijgen door ijdele populistische beloften', zei voorzitter Joseph Daul.


Hoewel de Italianen al maanden gebukt gaan onder belastingsverhogingen en andere bezuinigingsmaat- regelen van Monti blijft het 'Berlusconi-effect' uit. Op straat protesteren mensen tegen de 'terugkomst van de mummie' en de PdL blijft in de peilingen hangen op een derde plek.


In een peiling van de krant La Stampa en onderzoeksinstituut Piepoli wil slechts 24 procent van de ondervraagden Berlusconi weer als premier zien, 47 procent wenst Mario Monti. De op de peilingen gerichte Berlusconi realiseert zich dat: 'Om te kunnen winnen, moeten we ons openstellen voor andere politieke krachten.'


'Mijn terugkomst hangt af van wat er gaat gebeuren', schrijft Berlusconi donderdagavond na het congres van de Europese Volkspartij op Facebook, waarna hij benadrukt dat hij de eerste was die Monti vroeg zich te kandideren. Eerder dan Angela Merkel.


Monti wil nog niets zeggen over een mogelijke politieke carrière. Zolang zijn regering een laatste wet probeert door te voeren is hij nog gewoon technocraat.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden