Berlijners ruilen magere illusies in voor genoeglijk samenzijn

Das Leben ist eine Baustelle. Regie: Wolfgang Becker. Met Jürgen Vogel, Christiane Paul, Ricky Tomlinson, Rebecca Hessing. In Kriterion Amsterdam en Cinemariënburg Nijmegen....

De Talent Box is de vriend van vele Berlijners. Iedereen mag, voor vijf Mark, in de met een camera uitgeruste kast een kunstje doen. De hoofdprijs: duizend Mark en een uitzending op tv.

Buddy, de rondborstige vriend van Jan Nebel, doet in de Talent Box zijn Buddy Holly-act. En Vera improviseert een liedje. Ze wint. Juist zij, de vrouw die als enige persoon in Das Leben ist eine Baustelle niks met televisie heeft.

De speelfilm van Wolfgang Becker is een verhaal over een groep Berlijners die min of meer toevallig in elkaars armen wordt gedreven.

Jan Nebel botst tegen zijn latere geliefde Vera op tijdens een schoonmaakactie van de politie. Buddy en Jan sluiten vriendschap terwijl ze wachten op hun gage van het slachthuis. En Kristina gaat niet meer weg nadat zij een avond bij Jan en Buddy tegen de regen schuilt.

De aantrekkingskracht van Das Leben ist eine Baustelle is de onbevangenheid waarmee het leven van deze maatschappelijk weinig geslaagde lieden wordt geschetst. Becker weigert maatschappelijke misstanden expliciet aan de kaak te stellen.

Das Leben ist eine Baustelle is niettemin een maatschappijkritische film. De invloed van media op het gedrag van mensen komt erin aan de orde, op de achtergrond. Evenals het sociale isolement waarin veel ouderen plegen te leven. 'Hij stierf uit eenzaamheid', stelt Jan - toch een sympathieke jongen - droog vast, kort nadat hij zijn vader dood voor de buis heeft aangetroffen.

Jan leeft ook nog met de vrees met het HIV te zijn besmet. Een vriendinnetje uit het abattoir, waarmee hij een keer heeft geslapen, is drager van het virus. Tenminste, - ze weet bijna zeker dat ze het is.

Aids. Eenzaamheid. Geldgebrek. Het zijn niet de sensuele kanten van het leven waarop scenaristen Becker en Tom Tykwer Das Leben ist eine Baustelle stoelden.

En toch, er kan gelachen worden.

Om Buddy, die altijd maar weer met een koptelefoon op in slaap valt. Om Jan, die bij supermarkt voor een handvol geld folders uitdeelt in een eendenkostuum. Om Vera, die zo stom is haar bonkige vriend mee te nemen naar haar linkse theatervrienden.

Aan het slot heeft de vriendenclub pret op een ijsbaan. Ze lijken de Talent Box en andere magere illusies te hebben ingeruild voor een genoeglijk samenzijn.

Wie goed luistert, hoort het ijs onder hen kraken.

R.O.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.