Berlijn wil belasting financiële markten

Berlijn De Duitse regering wil zich inzetten voor de internationale invoering van een belasting op de financiële markten. Na langdurige debatten zijn de liberalen (FDP) en christen-democraten (CDU/CSU) het dinsdag eens geworden over de invoering van belastingmaatregelen, die ertoe moeten leiden dat speculanten worden afgeschrikt en de financiële sector meebetaalt...

Van onze correspondent Merlijn Schoonenboom

Over de precieze vorm van een dergelijke belasting zal de regering vandaag pas uitspraak doen. Er wordt nog overlegd of het de zogeheten Tobin-tax moet worden, een meer omstreden belasting van financiële transacties. Een andere optie is een meer algemene belasting van financiële instellingen, de Financial Activity Tax (FAT), zoals het IMF dat eerder heeft voorgesteld; een soort bankenheffing op winsten en bonussen van managers.

Het voorstel is opmerkelijk, aangezien afgelopen weken de regeringspartijen een dergelijke belasting nog afwezen. Bondskanselier Angela Merkel heeft zich weliswaar al eerder uitgesproken voor een zwaardere belasting van financiële markten. Ze sprak vorige week zelfs over een ‘strijd’ die de politiek tegen de markten moet gaan voeren. Maar vooral de Duitse liberalen staan sceptisch tegenover een Tobin-tax.

De verrassende instemming van de regeringspartijen dinsdag wordt in verband gebracht met nieuwe plannen in EU-verband en met de naderende stemming in het Duitse parlement over het reddingsplan voor de euro. De liberalen en christen-democraten willen de oppositie vrijdag meekrijgen in de goedkeuring van de vele miljarden die Duitsland moet bijdragen. De sociaal-democratische oppositiepartij de SPD heeft haar toestemming bijvoorbeeld afhankelijk gemaakt van de bereidheid de belasting op financiële transacties in te voeren.

Wolfgang Schäuble (CDU), de minister van Financiën, acht de kans klein dat een Tobin-tax in internationaal verband wordt ingevoerd, zei hij dinsdag in Brussel. De belasting heeft slechts zin als zij wereldwijd wordt ingevoerd, zegt hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden