Berlijn verliest glamour

Berlijn treurt om het verlies van zijn geliefdste society-ster: Shawne Fielding. De vrouw van de Zwitserse ambassadeur Thomas Borer wordt zwangversetzt naar Zwitserland....

Philippe Remarque

Populaire kranten openen ermee. 'Jammer, Berlijn is weer een stuk glamour armer', schrijft de BZ. Fielding, een gewezen Miss Texas, werd door de boulevardpers regelrecht vereerd om haar extravagante kapsels, diepe decolletés en onvermoeibare partybezoek. Nooit werd haar naam vermeld zonder epitheta als 'de aantrekkelijke ambassadeursvrouw', 'de opwindende ambassadeursvrouw' of zelfs 'de mooiste vrouw van Berlijn'. Ze zou de nieuwe Duitse hoofdstad internationale glans verlenen.

Hoe provinciaal moet een stad zijn om haar glamour te ontlenen aan deze omhooggevallen cheerleader? Wie haar eens tegen het opgedirkte lijf liep, en dat was in Berlijn bijna onvermijdelijk, kon vaststellen: in werkelijkheid is Fielding een onbeduidend heksje met een dikke laag pancake en oliedomme conversatie in knauwend Texaans.

Er komt een moment dat dit soort types gaat geloven in de eigen media-mythe. Het ambassadeurspaar kon van de camera's geen genoeg meer krijgen. Borer en Fielding beweerden dat ze de wereld een moderne kant van Zwitserland lieten zien. Een glossy publiceerde foto's van Shawne te paard, in uitdagende cowboy-look voor de Zwitserse vlag.

Bern was not amused. Maar de doorslag gaf een schandaal rond de ambassadeur zelf: de Zwitserse boulevardpers betrapte hem op een seksaffaire met een cosmeticaverkoopster. De Borers reageren naar het Clinton-patroon. Hij ontkent en spreekt van een perscampagne, zij steunt hem. De minnares schilderen ze af als een psychisch verward iemand die voor haar onthullingen wordt betaald.

De vrouw neemt wraak met een pijnlijk gedetailleerde beschrijving in de Bunte: beslagen autoramen, telefoonseks en vastbindspelletjes met dassen. Borer was seksueel uitgehongerd en nam haar op de grote tafel in de ambassade, waar de staatsgasten worden ontvangen.

Waar of niet, Borer kan zijn taak niet meer 'waardig en met de nodige kalmte' uitoefenen, zei minister Deiss van Buitenlandse Zaken. Het oordeel van de Neue Zürcher Zeitung: 'Het klassieke geval van een prominent figuur die de boulevard-journalistiek probeert in te zetten voor zijn eigen doelen en dan de controle verliest.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden