Berlijn tipte CIA over

De betrokkenheid van de Duitse autoriteiten bij de ontvoering van de Duits-Libanese Khaled al-Masri gaat mogelijk veel verder dan tot dusverre werd aangenomen....

Van onze correspondent Sander van Walsum

Eerder werd gesuggereerd dat al-Masri slachtoffer was van een persoonsverwisseling. De Amerikanen zouden hem voor een van terrorisme verdachte naamgenoot hebben gehouden, en hem daarom vijf maanden voor verhoor hebben vastgehouden.

Volgens de Berliner Zeitung werd Al-Masri echter al enige tijd door de BND geobserveerd vanwege zijn contacten met verondersteld terrorist Reda Seyam. De BND heeft de Amerikanen over haar bevindingen geïnformeerd, en zou de CIA hebben uitgenodigd zich in de zaak te verdiepen.

‘Mogelijk hebben we de CIA op Al-Masri opmerkzaam gemaakt door informatie met hen uit te wisselen’, erkende een anonieme BND-medewerker gisteren in de Berliner Zeitung. De Amerikaanse ondervragers van Al-Masri zouden niet de indruk hebben gewekt hem voor een ander te hebben gehouden. Ze zouden goed op de hoogte zijn geweest van zijn achtergrond en leefomstandigheden. Al-Masri is, naar eigen zeggen, tijdens zijn gevangenschap ook door een Duitser verhoord.

De Duitse regering is ernstig in verlegenheid gebracht. Na de eerste onthullingen, in januari 2005, wekte zij nog de indruk niet van de kidnapping op de hoogte te zijn geweest. Vervolgens bleken de BND en de kring rond voormalig bondskanselier Schröder (waar ook de huidige minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier toe behoorde) al in 2004 over de zaak te zijn geïnformeerd.

Nu wordt niet langer uitgesloten geacht dat Duitsland een actief aandeel heeft gehad in de ontvoering. De Bondsdag wil spoedig worden ingelicht over de precieze betrokkenheid van de vorige regering. Oppositiepartij FDP dringt aan op het aftreden van minister Steinmeier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden