Berlijn overweegt verbod op beweging Milli Görüs

Het verscherpte veiligheidsregime maakt het leven van militante moslims in Duitsland steeds moeilijker. Terwijl de Bondsdag vrijdag instemde met een nieuw pakket veiligheidsmaatregelen, gaan stemmen op om de grote Milli Görüs-beweging te verbieden....

Een politie-inval in een moskee en hoofdkwartier maakte deze week al een einde aan de zogenoemde 'Kalifaatstaat' in Keulen. De 'kalief van Keulen', Metlin Kaplan, zit in de gevangenis wegens oproep tot moord. Berlijn wil hem uitleveren aan Turkije.

Maar daar wil de regering het niet bij laten. Minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily, de law and order-man van de SPD, waarschuwde na de operatie in Keulen andere extremistische islamitische organisaties. Hij wees erop dat Duitslands geheime dienst 31 duizend radicale moslims heeft geteld.

Daaronder zijn de leden van de 'Moslim-broederschap', maar de grootste groep is Milli Görüs met 27 duizend leden. Deze islamistische beweging is te beschouwen als de 'buitenlandtak' van de politieke islam in Turkije, zoals die zich heeft gemanifesteerd in de daar verboden Refah en Fazilet Partisi. Milli Görüs is invloedrijk in de Turkse gemeenschap en gematigder in haar uitingen dan de Kalifaatstaat.

Schily's Beierse collega Günther Beckstein zei vrijdag echter dat Milli Görüs nu ook moet worden verboden. De beweging is volgens hem anti-democratisch, stelt de islamitische boven de Duitse wet en discrimineert vrouwen.

Milli Görüs heeft ook in Nederland tienduizenden aanhangers. In het geval van een verbod in Duitsland zouden activiteiten hierheen kunnen worden verplaatst. Bij de Kalifaatstaat is dat al het geval. Kort voor het verbod van kracht werd, bracht de beweging een deel van haar vermogen in veiligheid bij de stichting 'Dienaar van de islam' in Dordrecht. De BVD liet weten de Nederlandse Kalifaatstaat in de gaten te houden.

De bondsdag stemde vrijdag met grote meerderheid in met een reeks door Schily voorgestelde veiligheidsmaatregelen die met een grapje worden aangeduid als de 'Otto-catalogus'. Er komen strengere regels voor de inburgering van buitenlanders, fysieke kenmerken in ieders paspoort en meer opsporingsbevoegdheid voor de geheime dienst.

De bond van rechters, oud-DDR-dissidenten en privacy-beschermers van de overheid keuren de veranderingen af als een aantasting van de rechtsstaat. Ook de groene coalitiepartner maakte bezwaren, maar steunde Schily nadat hij enkele belangrijke concessies had gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden