Berlijn: missie uitdagend, maar uitvoerbaar

De missie naar de Afghaanse provincie Uruzgan is ‘zeer risicovol’, maar de risico’s kunnen wel worden afgedekt, zegt generaal Berlijn....

Nederlands hoogste militair, generaal Berlijn, omschrijft de voorgenomen missie naar Afghanistan als ‘uitdagend maar uitvoerbaar en verantwoord’. De veiligheidssituatie in de provincie Uruzgan is ‘zeer risicovol’, maar de risico’s kunnen redelijkerwijs worden afgedekt.

Dat staat in het advies dat de Commandant der Strijdkrachten heeft uitgebracht aan Defensie-minister Kamp. Daarin is een eerder uitgelekte, zeer sombere dreigingsanalyse van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst verwerkt.

De Afghaanse autoriteiten en de NAVO-bondgenoten hebben toezeggingen gedaan die tegemoetkomen aan de eisen van Kamp en minister Bot van Buitenlandse Zaken. Alles is schriftelijk vastgelegd. Hieronder de belangrijkste veiligheidsgaranties en andere punten uit het voorstel van Bot en Kamp voor deelname aan de NAVO-stabilisatiemacht ISAF.

Amerikaanse militairen in de provincie Zabul, die grenst aan Uruzgan, schieten Nederlanders te hulp als ze in nood komen.

Canadezen die in de naburige provincie Kandahar zijn gelegerd, stellen Chinook-helikopters beschikbaar voor het transport en behandeling van gewonden.

De ruim elfhonderd Nederlandse militairen beschikken over pantservoertuigen van het type Patria en YPR en gepantserde Mercedes Benz-terreinwagens. De troepen zullen worden ondersteund door zes Nederlandse Apache-gevechtshelikopters en zes F-16-straaljagers.

Australië zal ruim driehonderd militairen stationeren in Uruzgan ter ondersteuning van de Nederlanders. Als meer troepen nodig zijn, zorgt de NAVO daarvoor.

Eenheden van het Korps Commandotroepen voeren verkenningstaken uit.

De geweldsinstructies zijn ruimer dan die tijdens de Irak-missie.

De militairen slapen in gepantserde containers.

De missie duurt maximaal twee jaar. Het is niet de taak van Nederland om voor de opvolging van de troepenmacht te zorgen. Dat doet de NAVO.

Er zullen geen militairen in Uruzgan aanwezig zijn die deelnemen aan de operatie Enduring Freedom, de strijd tegen Taliban-aanhangers, Al Qa’ida-strijders en andere vijandige elementen.

NAVO-bondgenoten als Canada en Groot-Brittannië zullen in zuidelijk Irak meer Afghaanse militairen en politiemensen opleiden, die geleidelijk de taak van buitenlandse troepen overnemen.

Gevangenen worden door de Nederlanders overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten. Detentiecentra onder Afghaans beheer verlenen het Rode Kruis en de Nederlandse ambassadeur in Kabul te allen tijde toegang.

De huidige gouverneur van Uruzgan zal door president Karzai worden vervangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden