Berlijn kiest voor behoud, maar ook een beetje voor de Piraten

Welke fase zal de Duitse hoofdstad komende jaren ingaan? Dat is de vraag die bij de uitslag van de verkiezingen in Berlijn zondag voorop stond. De Piraten zijn de nieuwe partij in het parlement, de liberalen verdwijnen, maar de zittende burgemeester, sociaal-democraat Klaus Wowereit, kan gewoon blijven.

MERLIJN SCHOONENBOOM

BERLIJN - Het resultaat is tekenend: Wowereit (SPD) zal nu voor de derde keer Berlijn regeren zoals hij dat de laatste tien jaar heeft gedaan, en waarmee hij als geen ander het politieke gezicht van de 'normalisering' en de nieuwe populariteit van Berlijn werd.

Een echt linkse stad, zoals het bijna tien jaar was, zal de hoofdstad van Europa's machtigste economie nu niet meer zijn. Die Linke, de partner van de SPD, heeft te veel verloren om nog mee te doen. De SPD is weliswaar een paar procenten gedaald, maar kan als grootste partij nu kiezen tussen de Groenen of de christen-democraten (CDU) als nieuwe coalitiepartner. Die hebben beide gewonnen, maar niet genoeg om de verkiezingen naar zich toe te trekken.

Die uitslag past bij de ontwikkeling van de stad. Berlijn is in de laatste tien jaar van alternatieve stad in de marge een hoofdstad met internationale uitstraling geworden. Wowereit voelde dat goed aan. In 2006 noemde hij de stad nog 'arm aber sexy'. De stad kent een enorme werkloosheid, maar bleek onder creatievelingen grote aantrekkingskracht te hebben.

Die leus past anno 2011 echter niet meer. In diverse mediacommentaren is nu al sprake van 'reich aber sexy'. Niet dat de stad echt rijk genoemd kan worden, maar 'arm' als belangrijkste kenmerk past niet meer. Het is weliswaar nog steeds een stad van autobranden en andere vormen van protest, maar het aantal nieuwe BMW's is nu toch groter dan het aantal nieuwe brandstichters.

Er wordt daarom ook al gespeculeerd over de terugkeer van de 'burgerlijkheid' in Berlijn. Wowereit kan twee varianten kiezen: de Groenen worden landelijk gezien als de partij van het nieuwe grootstedelijke midden. De CDU is de partij die meer op ordelijkheid is gericht.

De uitslagen van de verkiezingen tonen ook dat de hoofdstad zijn alternativiteit nog allerminst verloren heeft. De liberale FDP, die nationaal zelfs regeringspartij is, is compleet uit het stadsparlement verdwenen. Daarvoor in de plaats is met een ongekende winst de Piratenpartij gekozen: rond de 8,5 procent.

De Piraten, die zich 'de enige echte liberalen' noemen, zijn voor grotere vrijheden en komen voort uit bewegingen op het internet. Daarmee is de hoofdstad de eerste die deze nieuwe partij in zijn parlement krijgt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden