Berlages beurs privaat

Gemeente stopt ’cultuurpaleis’ in bv met drie vastgoedbedrijven...

Van onze verslaggever Joost Ramaer

amsterdam De gemeente Amsterdam gaat de Beurs van Berlage privatiseren. Het gebouw uit 1903, sinds 1987 ‘cultuurpaleis’ voor concerten, tentoonstellingen en congressen, wordt eigendom van een bv waarin Rabo Bouwfonds, de woningbouwers Amvest en De Key en de gemeente ieder voor een kwart participeren. Het Nederlands Philharmonisch Orkest ‘hoopt’ dat hiermee de kostenverhoging voor de gebruikers van de beurs, die volgend jaar ingaat, ‘van de baan is’. Dat zei Nedpho-directeur Stijn Schoonderwoerd woensdag over de intentieverklaring van de vier bv-partners. Maar die sloten hogere kosten niet uit.

De gemeente moet al jaren toeleggen op de exploitatie van Berlages creatie, nu ongeveer een miljoen euro per jaar. In 2001 droeg de ‘Centrale Stad’ de beurs over aan het nieuw geformeerde ‘stadsdeel Centrum’, inclusief tien miljoen aan schulden. Het stadsdeel had geen budget voor het enorme monument in het middeleeuwse hart van Amsterdam en besloot daarom de gebruikers, het Nedpho en een aparte stichting die het zuidelijke deel van de beurs exploiteert, drastisch meer te rekenen aan huur en servicekosten. Er loopt nog steeds een rechtszaak van het Nedpho tegen het stadsdeel over de kostenverhoging, die Schoonderwoerd voor zijn orkest becijfert op 450 duizend euro per jaar.

Voordat de nieuwe bv kan worden opgericht, moet de gemeente de beurs eerst terugkopen van het stadsdeel, dat daarvoor vijftien miljoen euro ontvangt. Volgens stadsdeelvoorzitter Els Iping (PvdA) is dat bedrag de huidige ‘boekwaarde’ van de beurs, opgebouwd uit ‘investeringen’ door het stadsdeel. Doordat de drie private partijen straks samen meer in de bv steken dan de beurs waard is, kost de transactie de gemeente per saldo niets, stelt PvdA-wethouder van Cultuur Carolien Gehrels.

In de intentieverklaring beloven de vier dat de beurs een cultuurpaleis blijft en ‘huis van het Nedpho’. Uiterlijk eind dit jaar komt er een definitief contract, mits de gemeenteraad op 24 mei instemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden