Bericht van het bijveld

De meest desolate aanblik in de verkiezingscampagne tot nu toe leverde Thom de Graaf zaterdag in het kleine lijsttrekkersdebat van Twee Vandaag....

D66 deed zondag een poging om De Graafs afwezigheid bij het lijsttrekkersdebat van het Radio 1 Journaal, tevens uitgezonden door Buitenhof, te compenseren door hem zowel op radio als op televisie een aansluitend reclameblok te laten volpraten. Het was aardig bedacht en hij sprak lofwaardige woorden over meer zeggenschap voor de burger. Maar ik betwijfel of deze toegift veel indruk heeft gemaakt. Een sprankelend element werd node gemist.

De vorige campagne heeft laten zien dat uitsluiting van de grote debatten niet per se tot electorale marginalisering hoeft te lijden. Hoewel Jan Marijnissen niet op het hoofdveld mocht meespelen, maakte zijn SP een flinke sprong voorwaarts op 15 mei. Hij had natuurlijk twee grote voordelen: anders dan de andere oudgedienden werd hij niet gezien als representant van de regenteske elite en met zijn oud-linkse standpunten was hij een logisch alternatief voor kiezers die zich door de PvdA in de steek gelaten voelden.

De Graaf heeft het op het bijveld veel moeilijker om zich te profileren. De genuanceerde boodschap van D66 heeft een kleiner klankbord dan de SP-ideologie en moet het vooral hebben van een puntige presentatie in het debat met de directe concurrenten.

Tijdens het grote debat van zondag vroeg ik me af of de radioluisteraars er een andere indruk aan zouden overhouden dan de kijkers. Van de vermaarde krachtmeting tussen Kennedy en Nixon in 1960 weten we dat radioluisteraars in meerderheid meenden dat Nixon had gewonnen, maar dat op televisie Kennedy triomfeerde. Het zou me niet verbazen als dit verschil in perceptie tot op zekere hoogte ook van toepassing is op Gerrit Zalm. Aan het begin van de uitzending was zijn gespannenheid wederom zichtbaar, maar de luisteraar heeft daar wellicht niets van gemerkt.

De twee uur durende discussie gaf de deelnemers wat meer armslag dan de eerdere debatten bij RTL en Twee Vandaag, maar er sloop af en toe toch enige plichtmatigheid in. Wellicht omdat het de eerste was, kende het RTL-debat meer spanning, terwijl ik de opzet van Twee Vandaag dwingender vond. Intussen had datzelfde Twee Vandaag zaterdag de primeur van een debat tussen opiniepeilers: Maurice de Hond versus Henk Foekema van het NIPO. Ik ben daarna meteen gaan enquêteren: 12 procent wees De Hond als winnaar aan, 11 procent Foekema, geen mening: 77 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.