Bergkamp valt uit de toon in EK-oefening

Aanvoerder Blind vond de Chinezen 'behoorlijk opgewonden', maar de microfonist in het Willem II-stadion bedankte de ploeg hartelijk voor het aardige tegenspel....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

TILBURG

De bankbedienden zwaaiden enthousiast met hun door een andere vrijgevige sponsor verstrekte oranje vlaggetjes, genoten met volle teugen van een originele Chinese drakendans in de rust en zagen twee doelpunten, van Winter en De Kock (2-0). Engeland, volgende maand op Wembley de laatste groepstegenstander van het Nederlands elftal, heeft de eerste winst derhalve al binnen. De Engelsen versloegen de Chinezen vorige week met 3-0.

Nederland - China was een niemendalletje, maar zal desondanks sommige spelers aan het denken hebben gezet. Bergkamp detoneerde, ondanks het lage tempo van het duel, en hij kreeg twee waarschuwingen van bondscoach Hiddink. Toen Blind werd vervangen kreeg niet hij, maar Ronald de Boer de aanvoerdersband overhandigd. De strafschop in de slotminuut ging eveneens aan hem voorbij. De Kock mocht zich met die taak belasten.

De samenwerking tussen Bergkamp en de spelers voor (Mulder) en achter (Seedorf) hem, liet te wensen over. Ook van de rechtervleugel viel weinig heil te verwachten. Taument in de eerste en Jordi in de tweede overtuigden geen moment. Taument speelde het slechtst van de twee en het zicht op een basisplaats vertroebelde gisteren voor de Feyenoorder die voortdurend zijn meerdere moest erkennen in Feng Jiang.

Daar staat voor Hiddink een luxe-probleem tegenover. Aan de linkerzijde vlotte het beter met de gelegenheids-ploeg en stelde Witschge zijn kandidatuur voor een basisplaats. Hiddink lijkt echter niet van zins veel te sleutelen aan het elftal dat vorig jaar in Liverpool tegen Ierland speelde. Davids, de andere linkermiddenvelder in de groep, hoeft derhalve nog niet te wanhopen.

Davids was een van de zes Ajacieden die geen deel uit maakte van het basiselftal. Van de 22 geselecteerden kwamen alleen Bogarde, Veldman, Hesp, Van der Sar, Frank de Boer en Kluivert niet in actie. Van hen werd Kluivert het meest gemist. In het woud van Chinese verdedigers slaagde vervanger Mulder, ondanks enkele kansen, er niet in zich te onderscheiden.

Ook Hiddinks collega Wusheng Qi wisselde vijf maal. Het wedstrijdje kreeg er een nog vrijblijvender en rommelig karakter door. Nederland hield een wandeltempo aan en dat speelde de Chinezen in de kaart. China roerde zich vinnig en bleek technisch niet geheel onbekwaam te zijn. De beste speler was keeper Chuliang Ou die onder anderen Taument frustreerde.

De rechterspits kreeg in de veertigste minuut de kans iets van de twijfels weg te nemen, maar miste oog in oog met de doelverdediger. Twee minuten later sloeg rechtermiddenvelder Winter wel toe en kwam het bedeesde publiek voor de eerste maal aan zijn trekken.

Winter leidde de aanval vanaf de middenlijn zelf in en kreeg via Bergkamp en Mulder de bal terug. Chuliang Ou werd verschalkt door een boogballetje (1-0). De 53ste interland van Winter kreeg dank zij zijn vijfde doelpunt voor Oranje zowaar nog enige glans.

Hoewel de spelers op de as van het veld elkaar moeizaam vonden, kreeg het Nederlands elftal voldoende kansen om een cijfermatig aangename triomf te boeken. Maar Hoekstra (twee) Mulder (drie), Taument (een), Seedorf (een) en Jordi (twee) misten en ontnamen de toeschouwers de kans weer eens met hun fraaie plastic vlaggetjes te zwaaien. In de voorlaatste minuut werd het zelfs bijna gelijk.

De Goey voorkwam een blamage toen Maozhen Su voor hem opdook. Een minuut later werd Mulder vastgehouden in het strafschopgebied en maakte De Kock vanaf de penaltystip het eerste doelpunt in zijn interland-loopbaan.

De Kock deed het op een manier die niet paste bij de lome wedstrijd, namelijk hard, zuiver en meedogenloos. Een enkeling zag er aanleiding in om maar weer eens uitbundig met het vlaggetje te zwaaien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden