Bergingswerkers halen deel van Titanic boven

Bergingsdeskundigen hebben maandag op de Atlantische Oceaan een deel van het Britse passagiersschip Titanic boven water gehaald. Het zesenhalf bij vier meter grote rompdeel van de stuurboordzijde van het schip zal deel gaan uitmaken van een museumexpositie in Boston, zo deelde de bergingsonderneming RMS Titanic mee....

AP; REUTERS

AP, Reuters

BOSTON/TORONTO

Het is de tweede keer dat werd geprobeerd het stuk staal boven water te krijgen. Twee jaar geleden werd voor het eerst een bergingspoging gewaagd, maar de expeditie keerde zonder resultaat huiswaarts. Het 20 ton zware stuk van de Titanic werd wel omhooggehaald, maar de berging mislukte toen het stuk staal op zestig meter van de oppervlakte losschoot. Het verdween weer naar de zeebodem, 3400 meter diep, zeshonderd kilometer ten zuidoosten van Newfoundland. Maandag hadden de honderd betrokken expeditieleden meer succes. De Big Piece kon aan boord van een van de drie bergingsschepen worden gehesen. Het kwam naar boven nadat er met een onderzeeër zes grote drijfkussens gevuld met dieselolie aan waren bevestigd.

De expeditie is een commerciële onderneming van RMS Titanic Inc, dat de bergingsrechten bezit. Het bedrijf wil het scheepsdeel tentoonstellen. Later deze maand zal Discovery Channel, co-sponsor van het Titanic-onderzoek, een reportage uizenden over de bergingsoperatie.

Het commerciële karakter van de onderneming lokte twee jaar geleden kritiek uit. Een aantal onderzoeksinstituten dat zich bezighoudt met zeevaartarcheologie heeft zich inmiddels gedistantieerd van de bergingsoperatie.

Titanic Inc. verdedigt zich door erop te wijzen dat met het bergen van het brok staal onderzoek mogelijk wordt naar ijzerminnende bacteriën die de romp van het rampschip langzaam maar zeker verteren. Bovendien zou het rompdeel nieuw licht kunnen werpen op de kwaliteit van het staal en de gebruikte klinknagels en daarmee op de ondergang van het passagiersschip

De Titanic, die onzinkbaar werd geacht, ging in april 1912 ten onder na een botsing met een ijsberg. Bijna driekwart van de 2200 opvarenden kwam om.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden