Bergingsmissie MH17 in Oost-Oekraïne afgerond
Aankomende zaterdag 2 mei om 16:00 uur worden de laatste nog gevonden menselijke resten van de slachtoffers van de MH17-vliegtuigramp in zeven kisten vanuit Oekraïne naar Nederland gebracht. De bergingsmissie is hiermee ten einde, maar de onzekerheid van enkele nabestaanden duurt nog voort.
Van de 298 slachtoffers zijn er nog twee niet geïdentificeerd. Het gaat om twee Nederlanders. Dit heeft het hoofd van de bergingsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, vandaag bevestigd op een persconferentie bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.
'We hebben goede hoop dat ook de laatste twee personen geïdentificeerd kunnen worden aan de hand van het menselijk materiaal dat we nu hebben gevonden en terugbrengen naar Nederland', aldus Aalbersberg. Het DNA-onderzoek dat in een forensisch laboratorium in Hilversum plaatsvindt, kan nog enkele maanden duren. Het is dus niet zeker dat alle nabestaanden een jaar na de ramp hun geliefde al kunnen begraven.
'Menselijkerwijs hebben we alles gedaan om alle stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers van vlucht MH17 te bergen, dat wil ik echt benadrukken', aldus Aalbersberg. Verder zoeken in het rampgebied heeft volgens hem nu geen zin. Het bergingsteam is 'overal geweest' waar mogelijk nog iets was te vinden.
De forensische experts hebben deze laatste maal 'op handen en voeten' gezocht op twee zogenoemde 'burnsites' - plekken waar vliegtuigonderdelen van vlucht MH17 op de grond zijn verbrand, zegt Aalbersberg. Deze burnsites waren eerder niet goed onderzocht wegens oorlogsdreiging en de winter.
Meer over rampvlucht MH17
Bert Lanting was twee weken geleden nog in het gebied waar vlucht MH17 neerstortte. 'We hoorden hoog in de lucht een enorme explosie en vervolgens kwam er een regen van spullen neer, als een wolk confetti.'
Correspondent Olaf Koens was de eerste Nederlandse journalist ter plekke, vorig jaar juli. 'De details doen pijn. Het enige wat ik kan doen is schrijven. Alles opschrijven. Ik noteer: Een pakje Goudkuipje Naturel, smeerkaas. Een steeksleutel.'
Intussen is het onderzoek naar wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van het vliegtuig in volle gang. Uit onderschepte telefoongesprekken zou blijken dat de BUK-raket waarmee het toestel werd neergeschoten afkomstig is uit Rusland.
Rasters
De plekken zijn afgelopen twee weken alsnog afgezet met rasterlinten en daarna verdeeld in vakken van vijf bij vijf meter. Visueel zichtbare materialen zijn door forensisch experts 'opgeraapt'. Vervolgens is de grondlaag tot 60 centimeter afgeschraapt en forensisch onderzocht op menselijke resten.
'Ik kan niet honderd procent garanderen dat er niks meer in de grond zit. Het zou kunnen dat er over een paar weken, maanden of jaren toch nog menselijk of persoonlijk materiaal tevoorschijn komt uit de grond, bijvoorbeeld door wisselende weersomstandigheden', zegt Aalbersberg. Er zijn afspraken gemaakt met burgemeesters rondom de rampplek hoe het gevonden materiaal in dat geval wordt behandeld en hoe het vervolgens naar Nederland wordt vervoerd.
Het bergingsteam van dertig Nederlandse, Australische en Maleisische experts is vandaag al vertrokken uit de Oekraïense stad Donetsk (nabij de rampplek) en is nu in de stad Charkov waar de kisten gereed worden gemaakt voor vervoer naar Nederland. Aalbersberg en minister Ard van der Steur (Veiligheid) vliegen daar vandaag naartoe om de kisten zaterdag terug naar vliegbasis Eindhoven te begeleiden. De laatste zeven kisten worden met even groot militair ceremonieel onthaald als de eerste kisten.
De persoonlijke spullen die in de grond zijn gevonden, zijn onder meer trouwringen met inscripties, sieraden, rijbewijzen en paspoorten. Deze spullen zijn van 'grote waarde' voor de nabestaanden en worden later teruggebracht naar Nederland.
Het toestel van Malaysia Airlines stortte vorig jaar op 17 juli neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket.