Berghutten, wild en wijngaarden
Stapels reisgidsen zien nog altijd het licht in het digitale tijdperk. Een greep uit de nieuwste oogst.
Art deco op Java
Het is niet de meest voordehandliggende plaats om op zoek te gaan naar art-decogebouwen, maar in Indonesië staan enkele mooie exemplaren. Vooral in de stad Bandung lieten de koloniale machthebbers de uit Europa geïmporteerde bouwstijl achter. Hotel Savoy Homann werd in 1883 verbouwd in een neogotische stijl met art-nouveautrekken, en presenteerde zich na een heropening in 1939 als The modernest hotel in de Netherlands Indies.
De Gids Historische Stadswandelingen Indonesië voert wandelaar dwars door het hotel, via de lobby naar een achteruitgang. Niet alleen beschrijft Emile Leushuis verrassende wandelingen door negen historische binnensteden in Indonesië - allemaal op Java - hij gaat uitvoerig in op historische, politieke, architectonische en sociale aspecten. Het boek is daarom ook boeiend voor geïnteresseerden die niet van plan zijn af te reizen naar Indonesië.
Elke uitvoerig beschreven wandeling wordt voorafgegaan door een algemeen hoofdstuk over de stad. Ook kampongs en lokale markten zijn in de routes opgenomen, zodat wandelaars onderweg een beeld krijgen van het patchwork waaruit de stad is opgebouwd. Het boek bevat veel foto's, driedimensionale tekeningen en een verklarende woordenlijst.
Uitgegeven door KIT Publishers, 20 euro.
Niet per se mee naar zee
Het aantal bundels korte verhalen voor de vakantie lijkt met het jaar groter te worden, terwijl de vakantie voor velen juist de tijd is om eindelijk te beginnen aan dikke pillen als Franzens Vrijheid, Hill's Het Negerboek of de verzamelde werken van John Grisham.
Uitgeverij Contact - die ooit elk jaar voor de zomer een bundel reisverhalen uitgaf - komt dit jaar met Inpakken & Wegwezen, met verhalen van onder anderen Vonne van der Meer, Midas Dekkers en Yvonne Kroonenberg.
Uitgeverij Nieuw Amsterdam bundelde een aantal verhalen van eigen auteurs onder de titel Mee naar zee. De titel doet vermoeden dat de verhalen iets met de zee te maken hebben. Dat is niet zo. Het zijn het op een paar uitzonderingen na ook niet zulke bijster boeiende verhalen. Wel lekker kort.
Inpakken & Wegwezen, 7,50 euro. Mee naar zee, 5 euro.
Groen Italië
Een van de charmes van meditterrane landen is dat oude boerderijen en schuren niet meteen worden afgebroken als ze overbodig zijn geworden. De toeristische sector is er blij mee: wat zou een brochure over Toscane zijn zonder een foto van een heuvel met een door cipressen omringde oude hoeve?! Italie dankt er
een stel van zijn vele
'agriturismo's' aan: boerderijen waar je kunt logeren.
Het Europees Centrum voor Eco- en Agrotoerisme ECEAT ging eerder een vruchtbare samenwerking aan met de ANWB voor haar 'Groene Vakantiegidsen': kamers en campings bij natuurgebieden en biologische boerderijen. Zojuist is de eerste editie verschenen van de Italië-gids. De 175 adressen in het hele land bevatten behalve veel boerderijen onder meer berghutten, wijngaarden en landhuizen.
Te koop in reisboekhandels en ANWB-winkels voor 15,95 euro.
Fietsen tussen krekels, klaprozen, kerken en kloosters
De Provence, dat is: lavendel, klaprozen, zingende krekels, Romeinse resten, kerken en kloosters, kopjes koffie met een glas water en glaasjes rosé op terrassen tussen de platanen. Althans, volgens Paul Benjaminse. De beste manier om wat wel heet de meest romantische streek van Frankrijk te leren kennen is op de fiets, meent hij. Benjaminse bracht in eigen beheer de gids Onbegrensd fietsen door de Provence uit.
Hij zocht stille wegen op, zo veel mogelijk autovrij. Na een korte beschrijving van de stad of streek waar de route doorheen voert, volgen heldere routekaarten met aanwijzingen in telegramstijl: 'LA FP volgen langs snelweg'. Van elke route is een hoogteoverzicht opgenomen. De gids - met een spiraal, wat makkelijk omslaat op het fietsstuurtasje - bevat zowel lichte als zware routes. Ook zijn slaapadressen en relevante links opgenomen. In dezelfde serie zijn meer fietsboekjes verschenen met routes in Europa.
22,50 euro, te bestellen via www.cyclingeurope.nl
Wildlife in Nederland
Wildlife en Nederland, geen logische combinatie. De auteurs van het wandelboekje Wildlife-wandelingen in Nederland lijken dat te beseffen. 'Waar dan?', vragen ze op de achterflap. 'Die anderhalve rode bosmier zeker. De laatste wolf is al lang en breed vertrokken en als er een grote kat opduikt, is het hele land in rep en roer.'
Maar wie zijn best doet, kan echt een edelhert, wild zwijn of moeflon tegenkomen buiten de dierentuin. De mooi vormgegeven gids bevat twaalf themawandelingen die kans op een ontmoeting met groot wild vergroten. Onder de twaalf 'grote wilden' zijn Schotse Hooglanders, 'de' zeearend, zeehonden, vleermuizen en ringslangen, hoewel we de laatste twee eerder zouden benoemen als klein groot wild.
Met het boekje leer je sporen herkennen en allerlei zaken over het wild in kwestie, onder meer aan de hand van interviews met boswachters. De wandelroutes zijn voorzien van kaartjes. Ook is een logboek opgenomen, waarin je je eigen wildwaarnemingen kunt noteren.
Te bestellen voor 14,95 op www.gegarandeerdonregelmatig.nl
undefined