Berghuizer investeert in nieuwe papiersoort

Berghuizer Papierfabriek investeert 51 miljoen gulden in de produktie van papier, dat zowel voor kleuren- als zwart-wit-toepassingen gebruikt kan worden....

ANP

ANP

WAPENVELD

Berghuizer, een dochterbedijf van het Finse papierconcern Enso, ziet veel kansen voor specifieke papiersoorten. Onlangs kwam het bedrijf met kantoorpapier, dat volledig uit oud papier wordt gemaakt. Dit product is volgens de onderneming in alle opzichten vergelijkbaar met het 'gewone' kantoorpapier.

Berghuizer heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug. Vorig jaar boekte de onderneming een verlies van 15 miljoen, ongeveer net zoveel als in 1994. Het verlies was ruim 10 miljoen hoger dan in juni vorig jaar werd verwacht.

Onder leiding van directeur H. van Eeghen is de organisatie van Berghuizer drastisch gewijzigd. De onderneming heeft de doorlooptijd van orders teruggebracht van 30 tot 10 dagen. Binnenkort kunnen orders binnen 3 tot 6 dagen worden afgehandeld. Ook is het aantal personeelsleden verminderd. Eind dit jaar zullen circa 525 mensen bij de onderneming emplooi hebben tegenover 625 mensen een jaar eerder.

Mede door de herstructurering verwacht Van Eeghen dit jaar een 'licht positief resultaat' te boeken. De afgelopen maanden waren door de compleet ingezakte papierprijzen niet makkelijk voor Berghuizer. 'Maar sinds drie weken gaat het beter en komen vraag en aanbod dichter bij elkaar,' zegt de directeur van Berghuizer.

Berghuizer hoopte vorig jaar nog dat moederconcern Enso 200 à 220 miljoen gulden zou steken in de bouw van een nieuwe cellulosefabriek. Celluluse is een van de grondstoffen voor papier. Deze investering is op de lange baan geschoven. 'Logisch', volgens Van Eeghen, 'want de prijs van cellulose is door het enorme aanbod uit de Verenigde Staten drastisch gedaald. Vorig jaar betaalde je nog 1000 dollar per ton cellulose, nu nog 400 dollar. Zo'n fabriek is nu totaal niet aantrekkelijk.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden