Bergdorp massagraf

Het zoeken naar slachtoffers van de aardverschuiving van vrijdag in Afghanistan is gestaakt. De hoop op het vinden van overlevenden onder de dikke laag modder is vervlogen.

Honderden, zo niet duizenden inwoners van Ab-e-Barik zullen nooit geborgen en begraven worden. De Afghaanse autoriteiten hebben de hoop opgegeven dat er nog overlevenden te vinden zijn in het dorp van schamele, lemen huizen dat vrijdag werd bedolven onder modder en rotsen. 'Het heeft geen zin om door te gaan met de zoektocht, omdat de huizen door een metersdikke laag modder bedekt zijn', zei gouverneur Shah Waliallah Adib van de noordelijke provincie Badakhstan zaterdag. 'We zullen bidden voor de slachtoffers en van dit gebied een massagraf maken.'


Het dorp is volgens ooggetuigen vrijwel geheel weggevaagd. De ramp volgde op een periode van hevige regenval, waardoor een aardverschuiving werd veroorzaakt. Een deel van een berghelling belandde op het dorp.


De ramp voltrok zich in twee fasen. Enkele honderden mensen werden het slachtoffer van een golf van modder en rotsen toen ze de inwoners van het al getroffen dorp te hulp wilden komen. Voor allen lijkt de kans op redding nihil.


Pogingen om met licht gereedschap mensen uit te graven liepen op niets uit, de inzet van shovels mocht ook niet baten. Volgens een lokale overheidsfunctionaris konden slechts 15 mensen levenloos onder het puin en de modder vandaan gehaald worden.


Overlevenden vertelden dat de meeste inwoners overrompeld werden door het natuurgeweld, terwijl ze zich thuis opmaakten voor het vrijdagse gebed. Een dorpeling, Zia ul-Haq, zei tegen de BBC zijn hele gezin verloren te hebben. Tot de slachtoffers behoren ook een onbekend aantal bruiloftgangers.


De Afghaanse overheid, de VN, het Rode Kruis en andere hulporganisaties hebben water, voedsel, dekens en tenten naar het gebied gebracht. 'De overlevenden hebben een enorme behoefte aan hulp', zei een woordvoerder van een van de betrokken organisaties. Volgens de VN zijn er ongeveer vierduizend ontheemden. Velen hebben de nacht van zaterdag op zondag in de buitenlucht doorgebracht, nog voordat de eerste tenten en dekens waren gearriveerd. Ze waren zonder persoonlijke bezittingen gevlucht.


De hulpverlening wordt bemoeilijkt doordat de toch al belabberde wegen in de bergachtige regio amper begaanbaar zijn door de regenval. In het noorden van Afghanistan zijn volgens de VN de komende weken en maanden meer overstromingen te verwachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden