Berg zwerfafval groeit: statiegeld blikje nabij

Nederland heeft in 2005 zo’n 15 procent meer zwerfafval op straat gegooid dan vier jaar geleden. De toename is tegen de afspraken die staatssecretaris Van Geel van Milieu met de drankenindustrie en de verpakkers heeft gemaakt....

Van onze medewerker René Didde

De cijfers komen van het Centrum voor Milieuwetenschappen in Leiden (CML). Dat analyseerde recente studies naar zwerfafval op straat. Volgens de analyse, die maandag verschijnt, is het ‘vrijwel onmogelijk dat de omvangrijke reductiedoelstelling van het Convenant Verpakkingen is gehaald’.

De evaluatie is uitgevoerd in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de branche van afvaldiensten NVRD en de Stichting Natuur en Milieu.

Volgens afspraken tussen indus-trie en overheid moet de totale hoeveelheid zwerfafval dit jaar met 45 procent zijn verminderd ten opzichte van 2001, voor blikjes en plastic (pet)flesjes met 80 procent. Wordt dat niet gehaald, dan zal statiegeld worden geheven.

Een recente enquête van Trendbox concludeert dat ‘het aantal personen dat zwerfafval veroorzaakt in 2005 significant hoger is dan het uitgangsjaar 2001’. In een enquête van TNS Nipo bij 100 reinigingsmanagers zegt 65 procent dat de hoeveelheid zwerfafval de laatste vier jaar is toegenomen.

Een nog niet openbare studie van KPMG evalueert de inzameling van petflesjes in vijf gemeenten. Slechts 20 procent van de flesjes wordt ingeleverd.

Voor het kerstreces moet de Tweede Kamer een oordeel vellen. De CML-onderzoekers onderkennen dat het ontbreken van begintellingen en de mogelijke onbetrouwbaarheid van enquêtes problematisch zijn, maar concluderen dat alle onderzoeken in dezelfde richting wijzen. ‘Er is meer consumptie van flesjes, er is meer zwerfafval en er is veel meer afval door veegploegen opgeruimd’, aldus het rapport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden