Berenschot: 'Cultuur kan drie keer meer bezuinigen'

Staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan kan maximaal zestien miljoen euro bezuinigen op zogenoemde ondersteunende instellingen zonder de cultuursector te schaden....

Van onze verslaggever Joost Ramaer

Dat concludeert adviesbureau Berenschot na onderzoek in opdracht van Van der Laan. Zij zal het 'betrekken bij mijn afwegingen in het kader van de Cultuurnota 2005-2008'.

In die nota zitten veel clubs die voor gesubsidieerde kunstproducenten onder meer onderzoek, opleiding, archivering en belangenhartiging doen. Van der Laan wil vooral in die hoek bezuinigen om de makers van kunst zoveel mogelijk te ontzien. Voorbeelden zijn De Ateliers en de Rijksacademie, volgens Berenschot respectievelijk de goedkoopste (0,9 miljoen euro subsidie per jaar) en de duurste (4,9 miljoen) werkplaats voor beeldende kunstenaars, en clubs als de Boekman Stichting (onderzoek).

Op basis van een eerder onderzoek van Berenschot vroeg Van der Laan haar adviseur, de Raad voor Cultuur, om de ondersteuners ieder met 10 procent te korten, hetgeen minimaal 5 miljoen euro moest opleveren. De Raad schoof Berenschot-I echter terzijde als onbruikbaar.

In het tweede rapport adviseert Berenschot Van der Laan te saneren tot ondersteuner per kunstensector.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden