Berechting van leiders Rode Khmer komt in zicht

De Constitutionele Raad van Cambodja heeft dinsdag toestemming verleend voor de instelling van een speciaal tribunaal ter berechting van Rode Khmers die zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid....

Reuters en AP

Over de juiste taakverdeling moet Cambodja nog onderhandelen met de Verenigde Naties. Dat kan pas gebeuren als koning Norodom Sihanouk de wet met zijn handtekening heeft bekrachtigd, maar dat zal hij naar verwachting nog deze week doen. De internationale rechters en aanklagers moeten de geloofwaardigheid van het tribunaal versterken; de Cambodjaanse rechters, die allen zijn benoemd door de ex-communistische partij van premier Hun Sen, staan bekend als corrupt en partijdig.

De Rode Khmers hebben in de jaren 1975-'79 een schrikbewind uitgeoefend in Cambodja. In die periode zijn naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen om het leven gekomen door willekeurige executies of door honger, uitputting en niet-behandelde ziektes. Een van de weinige leiders die daarvoor is berecht is de zwager van Rode-Khmerleider Pol Pot, Ieng Sary, die bij verstek tot levenslang is veroordeeld. Hij kreeg echter gratie toen hij in 1996 met vierduizend van zijn strijders opdook uit de jungle en de wapens neerlegde; dat betekende het begin van het einde voor de Rode Khmers.

De enige verdachten die op berechting wachten zijn twee Rode Khmers die zich niet hebben overgegeven en die zijn gearresteerd. Dat zijn commandant Ta Mok en 'Deuch', de directeur van het foltercentrum Tuol Sleng waar 16 duizend Cambodjanen zijn doodgemarteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden