Beraad N-Ierland in sfeer van crisis

In Noord-Ierland worden nog altijd pogingen ondernomen om de Britse provincie te behoeden voor politieke chaos, en daarmee een verhoogd risico op oplaaiend geweld. Tot dinsdagavond laat werden er gesprekken gevoerd om te proberen katholieken en protestanten, die sinds 2007 samen regeren, tot elkaar te brengen.

Het crisisberaad begon op maandag, toen de leiders van de protestantse DUP (pro-Brits) en de katholieke partij Sinn Fein (strevend naar een verenigd Ierland) al na een half uur ruziënd uiteengingen. Peter Robinson en Martin McGuinness spraken over de overdracht van bevoegdheden op het gebied van politie en justitie van Londen naar Belfast.

Juist op dat moment had de Britse premier Gordon Brown zijn Ierse ambtgenoot Brian Cowen op bezoek in Downing Street, om te spreken over Noord-Ierland. Toen ze hoorden over de crisis, vlogen ze samen naar de provincie, waar tot half vier ’s ochtend op de betrokkenen werd ingepraat.

Brown annuleerde een kabinetsberaad en bleef ook gisteren. De Britse minister voor Noord-Ierland, Shaun Woodward, zei ’s avonds laat dat de gesprekken ‘positief’ verliepen.

Noord-Ierland verkeert al maanden in een politieke impasse. Toen de twee kampen ruim tien jaar geleden vrede sloten na decennia van bloedvergieten, werd met de Britse regering afgesproken dat een regionale deelregering eigen bevoegdheden zou krijgen.

De politie is het laatst overgebleven dossier, en tevens het meest omstreden. Sinn Fein is voorstander van de overdracht, maar de DUP zet de hakken in het zand. Veel protestantse hardliners kunnen het niet verkroppen dat dezelfde katholieken die ooit een terreurcampagne voerden in de provincie, nu iets te zeggen krijgen over politie en justitie.

Een ander twistpunt zijn de oranjemarsen die elke zomer plaatsvinden. Dan herdenken protestanten dat de Nederlandse Willem III in 1690 de laatste katholieke Engelse koning versloeg. De marsen gaan gepaard met vreugdevuren en voeren vaak door katholieke wijken, hetgeen als een rode lap op een stier werkt.

Een complicerende factor is de verzwakte positie van de Noord-Ierse premier Robinson. Zijn vrouw is verwikkeld in een seks- en corruptieschandaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden