Beproeving

Schijnvolgers op Twitter, het pak van de burgemeester en overledenen per kilo.

Het was al bekend dat Twitter is gevestigd in een schijnwereld van opgezwollen ego's, maar het is nog erger dan we al dachten. Het barst er van de schijnvolgers.


Voor Vrij Nederland ging Jeroen van Bergeijk (@bergeijk) op onderzoek uit. Kopen van schijnvolgers blijkt een fluitje van een cent te zijn. Voor vijf dollar kan de achterban worden uitgebreid met tienduizend volgers.


Bergeijk begint met 165 volgers en gaat de markt op. 'Op eBay doe ik bij een leverancier die heel wat tevreden klantjes heeft een bestelling voor vijfduizend volgers. En voilà: als ik een dag later 's ochtends op Twitter inlog heb ik 5223 nieuwe volgers.'


Niets is wat het lijkt. Van de aanhang van de meest gevolgde BN'ers (categorie Wesley Sneijder, Marco Borsato, Femke Halsema) is zo'n 40 procent nep. Ze ontkennen dat ze schijnvolgers hebben gekocht. Een mogelijke verklaring is dat beheerders van nepaccounts populaire twitteraars laten volgen om ze realistischer te laten ogen.


Of zou een concurrent de schijnvolgers wellicht hebben gekocht, om hun rivaal in een kwaad daglicht te stellen? Youp van 't Hek: 'Freek misschien?'


Elsevier vergelijkt de apps van banken en zet ter promotie een foto van een zonnend stel op de cover. Lezers van het weekblad bankieren tijdens hun vakantie immers gewoon door. Hun kinderen maken intussen Amsterdam onveilig op een fixie. Dat is een remloze fiets die, zo ontdekte Elsevier, hét statussymbool is geworden van de 'op mooie dingen verzotte hipster'. In Amsterdam zouden vijfhonderd tot duizend mensen zo'n 'kamikazefiets' hebben.


Wellicht zijn die getallen schromelijk overdreven, wellicht niet. Feit is dat een woordvoerder van de Amsterdamse politie de trend nog niet heeft ontdekt. 'Fixie? Zegt me niks.'


In het interview met de burgemeester van Eindhoven, Rob van Gijzel, staat iets intrigerend. Hij draagt een grijsgeruit pak, 'dat typisch sociaal-democratisch om hem heen slobbert'.


Gauw naar De Groene Amsterdammer dat de achterban provoceert met de stelling dat kapitalisme deugdzaam is. Het is het adagium van de Amerikaanse econoom Deirdre McCloskey. Ze werkte vijf jaar lang in Rotterdam, was eerst een man (Donald) en ze is gek op ons land.


Als ze op weg naar Nijmegen de Waal ziet, komt het citaat er moeiteloos uit: 'Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan.' Ook anderszins is het interview zeer geslaagd.


Dat geldt ook voor het interview in Vrij Nederland met schrijver Jan van Aken en - iets heel anders nu - de reportage over de islamitische uitvaartwereld. Ongeveer 95 procent van alle moslims die in Nederland overlijden, wordt gerepatrieerd naar het land van herkomst.


Dat heeft nog heel wat voeten in de aarde. 'Helaas wordt de overledene op de kilo afgerekend. Voor een vliegtuigmaatschappij blijft het toch bagage.'


Verder klopt het natuurlijk als een bus wat Gerry van der List in Elsevier schrijft in een stuk over de eerste divisie: 'Het is toch elke twee jaar een beproeving, zo'n zomer zonder EK of WK.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden