Beperkte groep 'vervuilers' veroorzaakt instroom WAO

Een groot deel van de nieuwe arbeidsongeschikte werknemers is afkomstig van een kleine groep grote bedrijven. Vorig jaar zagen 146 bedrijven gezamenlijk veertienduizend werknemers in de WAO verdwijnen....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Dit blijkt uit gegevens van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), dat sinds 1 januari de WAO uitvoert voor alle beroepssectoren. Het overzicht heeft betrekking op driekwart van de werknemers.

Het gaat om cijfers van het voormalige GAK. Het GAK voerde vorig jaar de WAO uit voor 202 duizend bedrijven. Er werden in totaal 50.327 WAO-uitkeringen toegekend aan arbeidsongeschikt verklaarde werknemers. Meer dan de helft van deze nieuwe uitkeringen zijn toegekend aan werknemers van 2751 bedrijven.

Elk van deze bedrijven zag minimaal drie werknemers in de WAO terechtkomen. Van die bedrijven waren er 26 samen goed voor 17 procent van de WAO-instroom. Gemiddeld verdwenen bij deze bedrijven afgelopen jaar 336 werknemers in de WAO.

De strafpremie die werkgevers moeten betalen als een werknemer in de WAO terechtkomt, lijkt bij deze bedrijven niet te werken. De groep bedrijven heeft al jaren een hoge WAO-instroom en betaalt dus de hoogste WAO-premie. De strafpremie werd sinds 1998 stapsgewijs ingevoerd.

Bij een groot deel van deze 'WAO-vervuilers' lopen werknemers een extra hoog risico in de WAO terecht te komen. Gemiddeld komt jaarlijks 1,2 van elke honderd werknemers in de WAO terecht. Bij 54 van de 146 bedrijven die samen verantwoordelijk waren voor 28 procent van de WAO-instroom, belanden echter meer dan twee van elke honderd werknemers in de WAO.

Bij deze 54 bedrijven werden vorig jaar 5361 werknemers afgekeurd. Dat is 11 procent van het totaal aantal nieuwe WAO-uitkeringen. Een groep van dertien bedrijven is goed voor 7,2 procent van de totale WAO-instroom.

Het UWV wil niet zeggen om welke bedrijven het gaat, noch in welke sectoren ze actief zijn. Wel is bekend dat bijvoorbeeld uitzendbedrijven, reïntegratiebedrijven en de vroegere WAO-uitvoerder GAK een bovengemiddeld WAO-risico hebben. De lijst heeft geen betrekking op bouw, zorg of overheid. Met name de zorgsector heeft ook een bovengemiddeld WAO-risico voor werknemers.

Het UWV denkt dat met gerichte actie bij deze bedrijven een substantiële bijdrage kan worden geleverd aan de reductie van het beroep op de WAO. De instelling kan echter nauwelijks beleid voeren - arbodiensten begeleiden zieke werknemers en zijn tevens verantwoordelijk voor terugkeerpogingen. Na een jaar ziekteverzuim volgt de WAO-keuring. Als de werknemer in de WAO terecht komt, moet zijn werkgever vijf jaar lang een hogere WAO-premie betalen. Wel waarschuwt het UWV de werkgever hiervoor vóórdat de WAO-keuring daadwerkelijk geschiedt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden