Beperkt budget voor steunkous vermindert kwaliteit

Ik werk in de thuiszorg als particulier verpleegkundige en ontving deze week de richtlijnen van de AWBZ voor 2009. Daarin stond dat je in plaats van 15 minuten nog maar 7 minuten mag declareren voor het uittrekken van een steunkous....

Laten we eens kijken naar mevrouw Pietersen, een praktijkvoorbeeld. Nadat je thuis de administratie hebt gedaan, ga je op pad. Vervolgens bel je aan. Je moet even wachten, want mevrouw is niet meer zo goed ter been. Ze is blij dat ze een bekend gezicht ziet, want ze heeft in de loop der jaren afscheid moeten nemen van haar man, en haar kinderen komen niet elke dag langs. Dus zit ze vaak de hele dag alleen thuis.

Vrijwel direct begint ze te vertellen wat ze vandaag gaat doen. Al luisterend en pratend help je haar met het aantrekken van de steunkousen en daarna schrijf je dit op in het dossier. Alles bij elkaar genomen ben je hier al gauw een kwartiertje mee bezig. Nu vinden de ambtenaren van VWS dat dit wel in 7 minuten moet kunnen. Wat betekent dit voor mevrouw Pietersen?

De zuster komt aantuffen. Hopelijk heeft mevrouw de deur openstaan, anders ben je zo 2 minuten verder. Mevrouw moet vervolgens klaarzitten op de stoel met de steunkousen in de hand, want het schuifelen naar de stoel en te voorschijn halen van de kousen kost toch ook al gauw 2 tot 3 minuten. Verder moet ze haar mond houden, want voor haar verhaal heb je geen tijd. Even nog snel een handtekening zetten (zorg dat je de pen klaar hebt liggen, want voor je het weet ben je een minuut of wat verder), en wegwezen. Mevrouw Pietersen beduusd achterlatend. Ze heeft de rest van de dag om bij te komen van dit bezoek.

Het is misschien een wat cynisch beeld dat ik hier schets, maar er is de afgelopen jaren in de thuiszorg alleen maar bezuinigd. De zorg die wij leveren is al minimaal. Maar wat blijft er op deze manier nog van over? Een patiënt vroeg mij onlangs of ze iets verkeerd had gedaan omdat ik ineens zo haastig was geworden en bijna geen woord meer zei.

Vanochtend hoorde ik op de radio dat olie-exporterende landen een nieuwe munteenheid willen invoeren naar Europees model, omdat in Europa de sociale voorzieningen veel beter geregeld zijn dan de Amerikaanse. Dan moeten ze wel opschieten, want het wordt hier in snel tempo minder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.