Beperking immigratie slecht voor economie

Amsterdam Een streng immigratiebeleid is fnuikend voor de concurrentiekracht van een land. Dit blijkt uit de nieuwe concurrentieranglijst van het World Economic Forum die vanmiddag wordt gepresenteerd....

Denemarken, het land met het hardste immigratieregime van Europa, duikelde vooral om die reden van de 5de naar de 9de plaats. Denemarken stond sinds 2003 stevig in de topvijf. Dat Denemarken niet deelneemt aan de euro speelt ook mee in de val. Maar volgens Henk Volberda van de Rotterdam School of Management, een van de onderzoekers die de ranglijst hebben samengesteld, speelt dit slechts een bescheiden rol.

Braindrain, het verliezen van toptalent aan andere landen, is een van de aspecten waaruit de ranglijst is opgebouwd. In hoeverre is een land in staat toptalent te behouden of aan te trekken. Volberda: ‘Nederland doet het op dat vlak redelijk, we staan op de 11de plaats. Maar Denemarken staat op de 23ste plaats.’

Het Deense immigratiebeleid is sinds begin deze eeuw streng, onder invloed van Dansk Folkeparti, die aan de PVV verwant is. Maar Volberda wijst erop dat het soms wat langer duurt voordat een veranderend imago doordringt in de opvattingen van ondernemers en beleidsmakers. Dat het imago nu kennelijk zo verandert, kan nog iets te maken hebben met de de rellen rond de Mohammed-cartoon van Kurt Westergaard.

Open economie
Volberda wijst naar de opstelling van de Nederlandse ondernemersorganisaties. Zo stak directeur Niek-Jan van Kesteren van VNO-NCW in november zijn zorgen over de PVV niet onder stoelen of banken. ‘De PVV brengt niet veel goeds voor het Nederlandse bedrijfsleven. We hebben een open economie. We zijn erbij gebaat dat er geen belemmeringen zijn op grond van huidskleur of religie.’

Dat het imago een groot effect kan hebben op de plek in de concurrentieranglijst, heeft Nederland al eens ervaren. In 2000 stond Nederland op een vierde plaats in de ranglijst. Dat kwam volgens Volberda vooral doordat het poldermodel toen een uitstekend imago had.

Innovatief vermogen
Dit jaar steeg Nederland twee plaatsen, en staat het achtste. De verbetering is vooral een gevolg van de investeringen in de infrastructuur, het macro-economisch beleid, een efficiëntere gezondheidszorg en een goed functionerende arbeidsmarkt. Maar Nederland blijft hardnekkig achterlopen bij de score op innovatief vermogen. Er wordt weinig geïnvesteerd in research. En de samenwerking tussen bedrijfsleven en wetenschappelijke instituten, waaraan Zwitserland, Zweden en Finland hun toppositie danken, komt hier niet van de grond.

De concurrentieranglijst van het World Economic Forum, een internationale denktank van topondernemers en politici, wordt samengesteld op basis van gegevens over onder meer werkloosheid en rente, en een enquête onder ondernemers, managers en beleidsmakers uit 139 landen.

De index wordt al jaren gezien als toonaangevend. De kabinetten-Balkenende hebben herstel van de concurrentiekracht telkens in hun regeerakkoord opgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden