Beperken kledingimport uit Bangladesh kan hard aankomen

Het ultimatum van de Europese Unie aan Bangladesh is terecht, maar de vraag is of het gaat werken.

Immigranten uit Bangladesh demonstreren eind 2015 in Macedonië omdat ze de Macedonisch-Griekse grens niet mochten passeren. Beeld afp

Getergd door het feit dat er geen enkel schot zit in de besprekingen tussen de Europese Unie en Bangladesh over het terugnemen van illegale migranten, heeft de EU een ultimatum gesteld. Als het niet alsnog tot afspraken komt, neemt de EU strafmaatregelen. Wat betreft die sancties denkt de EU aan het beperken van de import van kleding uit Bangladesh.

Of de dreigementen in Dhaka serieus worden genomen, is de vraag. Economische migranten maken jaarlijks voor miljarden over naar het land van herkomst, zodat de autoriteiten weinig geneigd zijn hun medewerking te verlenen aan de terugkeer van illegalen.

Het beperken van import van kleding kan wel hard aankomen in Bangladesh. Te vrezen valt echter dat het vooral de toch al zwaar uitgebuite arbeiders in de textiel zijn die daarvan de dupe worden. De afspraken die Nederlandse en andere kledingimporteurs hebben gemaakt om de arbeidsomstandigheden voor die werkers te verbeteren, zouden dan op de tocht komen te staan.

De andere kant van de zaak is dat de illegale migranten die Europa via Italië proberen binnen te komen gelukszoekers zijn die geld genoeg hebben om vliegtickets en mensensmokkelaars te betalen. Hun kans om als vluchteling erkend te worden, is te verwaarlozen. De Europese Unie kan dan ook weinig anders doen dan ze terugsturen.

Dat sancties daarbij noodzakelijk zullen zijn om de landen van herkomst onder druk te zetten, is een belangrijke les uit de kwestie-Bangladesh. De EU heeft dezelfde ervaringen met Nigeria, dat eveneens weigert sluitende afspraken te maken over het terugnemen van migranten.

Bij het doorvoeren van sancties moet wel een kosten-batenanalyse worden gemaakt. Ze moeten effectief zijn en zo min mogelijk schade toebrengen aan zowel de EU als de bevolking van de landen die erdoor worden getroffen.

De regulering van migratiestromen is de belangrijkse uitdaging waar de Europese Unie voor staat. Naast opvang van vluchtelingen en sancties tegen illegalen, moet daarin ook plaats zijn voor (tijdelijke) vergunningen aan legale arbeidsmigranten en voor afzetmogelijkheden voor producten uit landen als Bangladesh en Nigeria.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden