REPORTAGE

'Bepaalde mensen' achter de kassa? Andere rij

Zo'n 150 aanhangers van Pegida laten zondag in een park in Utrecht hun anti-islamleuzen klinken. Grootste grief: ze mogen het centrum niet in.

Aanhangers van Pegida zondag in Utrecht. Beeld Freek van den Bergh
Aanhangers van Pegida zondag in Utrecht.Beeld Freek van den Bergh

Rond het middaguur komt een eerste groep Pegida-aanhangers koffie drinken op het centrale plein de Neude, met de bedoeling vanaf daar naar het Hogelandsepark te lopen. Dit park buiten het centrum is hun door de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen toegewezen als demonstratie-locatie, tot ongenoegen van hun leider Edwin Utrecht.

Op de Neude vertellen de aanwezige politiemensen op paarden hem dat zij alleen met de bus naar het park mogen gaan: lopen is verboden. Edwin Utrecht protesteert en wordt ingesloten door agenten. Hij kiest eieren voor zijn geld.

In het drassige Hogelandsepark verzamelen zich even later ongeveer 150 Pegida-aanhangers. Het zijn vooral mannen, met borden met leuzen als 'Koran is vergif' en 'Islamisering is EU-thanasie'. Onder hen is een groep Polen, een paar van hen in trainingsbroek en met opgeschoren haar. Maar zij zijn toch ook buitenlanders die naar Nederland zijn gekomen voor een beter leven, net als de moslimmigranten en vluchtelingen tegen wie wordt geageerd? 'Wij werken en zij niet', zegt een van de Polen kortaf.

De politie besluit al snel tot volledige omsingeling van het park, om de groepjes tegendemonstranten te weren. Die proberen van alle kanten door de linies heen te breken. Als dat niet lukt, maken ze zo veel mogelijk herrie met het doel de toespraken van het Pegida-podium te verstoren. Twee tegendemonstranten die het Pegidakamp weten te bereiken, worden door de politie tegen de grond gewerkt en afgevoerd.

'Meelij-industrie'

'Een schande dat de politie die tegendemonstranten het veld op laat', zegt Florens van der Kooi. De voorzitter van de nationalistische beweging Voorpost is met een groep medestanders komen demonstreren. 'Ze hopen dat wij ons laten provoceren. Maar wij zijn rustig.'

Van der Kooi en een andere aanwezige vertellen dat ze klappen hebben gehad van 'stillen', in de chaos die rond een van de arrestaties van een tegen-demonstrant was ontstaan. Zeker vier politiemensen in burgerkleding hadden zich al op de Neude onder de Pegida-aanhangers gemengd, vertelt Edwin Utrecht, waardoor de politie voortdurend op de hoogte was van hun strategie.

Als Raffie Chohan namens Pegida Nederland het podium betreedt, klinkt luid applaus. De vrouw met het roodgeverfde haar is in deze kringen een held, nu het Openbaar Ministerie onderzoekt of ze zich in haar toespraak bij de vorige demonstratie schuldig heeft gemaakt aan discriminatie. Dit keer is haar toon gematigd. Ze spreekt van een 'meelij-industrie' rond vluchtelingen.

32 arrestaties

Ook de tweede demonstratie van de anti-islamclub Pegida in Utrecht is zondag onrustig verlopen. De politie arresteerde 32 personen, zowel Pegida-aanhangers als tegendemonstranten. Ze werden opgepakt voor zaken als het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Een protestbord van Pegida werd in beslag genomen omdat tekst en afbeelding volgens de politie een gewelddadige boodschap uitdroegen. De eerste Pegida-manifestatie op 11 oktober leidde in Utrecht tot chaos en tien arrestaties.

Vrije meningsuiting

Dan gaat Edwin Utrecht verder. Hij beklaagt zich erover dat ze niet in het centrum mochten demonstreren. 'De burgemeester moet zich schamen. Hij accepteert ons recht op vrije meningsuiting niet.' Dan roept hij zijn gehoor op niet meer naar Turkije op vakantie te gaan en geen kebab meer te eten. En in een andere rij te gaan staan in de supermarkt, als er 'bepaalde mensen' achter de kassa zitten.

Dat gaat sommige aanwezige demonstranten te ver. 'Ik ben hier omdat ik me zorgen maak over de islamisering die ik zie in een aantal Rotterdamse wijken', zegt de 23-jarige Lanser, een welzijnswerker uit Rotterdam die in zijn zwarte pak trouw de bijeenkomsten van Pegida bezoekt. 'Ik heb niets tegen moslims, ik heb iets tegen de islam. Ik blijf gewoon mijn boodschappen afrekenen bij een meisje met een hoofddoek.'

Op 15 november wil Pegida Nederland een demonstratie houden in Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden