Beoogde Franse opvolger van Duisenberg voor rechter

Jean-Claude Trichet, president van de centrale bank van Frankrijk, moet toch voor de rechter verschijnen in verband met het schandaal rond de bank Credit Lyonnais....

Van onze redactie economie

De kansen van Trichet om volgend jaar zomer Wim Duisenberg op te volgen als president van de Europese Centrale Bank (ECB), zijn daarmee een stuk kleiner geworden.

In mei liet openbaar aanklager Jean-Pierre Dintilhac nog weten dat de 59-jarige Franse bankpresident zo goed als zeker vrijuit zou gaan. Het definitieve besluit was echter in handen van de onderzoeksrechter. Diens beslissing om Trichet toch te laten terechtstaan is zeer verrassend, omdat de openbaar aanklager en de onderzoeksrechter doorgaans niet van mening verschillen.

Sinds halverwege 2000 is het onderzoek naar het bankschandaal en de rol van Trichet daarin gaande. Rechter Courroye, die het onderzoek leidt, is tot de conclusie gekomen dat er voldoende redenen zijn om Trichet en enkele andere betrokkenen te horen.

Die anderen zijn Jean-Yves Haberer, voormalig topman van Credit Lyonnais, Jacques de Larosière, destijds president van de Franse centrale bank, en Jean-Pascal Beaufret, toen werkzaam bij het ministerie van Financiën en nu financieel directeur bij het technologieconcern Alcatel. Het hele dossier zou inmiddels vijftig ton papier omvatten.

Credit Lyonnais leed aan het begin van de jaren negentig, toen de staat eigenaar was, grote verliezen. Trichet was van 1987 tot 1993 directeur-generaal bij het ministerie van Financiën en in die functie verantwoordelijk voor het toezicht op het bankwezen. Trichet wordt ervan beschuldigd Credit Lyonnais in 1992 en 1993 geholpen te hebben bij gesjoemel in de boeken. Trichet ontkende eerder iets verkeerds te hebben gedaan, toen het onderzoek in april 2000 begon.

Trichet was al tijden de gedoodverfde opvolger van Wim Duisenberg als president van de Europese Centrale Bank (ECB). In mei, toen bleek dat hij vermoedelijk niet zou worden vervolgd, werden zijn kansen op het presidentschap van de Europese Centrale Bank alleen maar groter. Nu hij toch voor de rechter moet verschijnen, is het opnieuw de vraag wie Duisenberg in de zomer van volgend jaar gaat opvolgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden