Beoogd president Suriname ontkent mogelijke uitlevering Bouterse aan Nederland

Chan Santokhi, de beoogde nieuwe president van Suriname, zou volgens radiozender BNR bereid zijn om Desi Bouterse aan Nederland uit te leveren als ons land daarom vraagt. Dat meldde de radiozender na een interview met Santokhi. De politicus zelf benadrukte kort daarop in een verklaring dat hij dit niet gezegd heeft.

Chan Santokhi, de beoogde nieuwe president van Suriname, is in principe bereid Bouterse uit te leveren aan Nederland.  Beeld ANP
Chan Santokhi, de beoogde nieuwe president van Suriname, is in principe bereid Bouterse uit te leveren aan Nederland.Beeld ANP

‘We kijken uit naar het rechtshulpverzoek van Nederland en we kijken uit naar wat het advies zal zijn van de procureur-generaal’, zei Santokhi in het interview met BNR-journalist Roelof Hemmen. Hij houdt zich daarbij vast aan de wetten en regels van zijn land, zegt de beoogde president. ‘Dat is zoals het systeem werkt in Suriname.’

Via een verklaring van zijn partij laat Santokhi nu weten dat BNR zijn woorden verkeerd heeft geïnterpreteerd. ‘Op geen enkel moment heeft de VHP-voorzitter gesuggereerd of gezegd dat hij openstaat voor uitlevering van een Surinamer, in dit geval de zittende president. Het is bekend dat Surinamers volgens de bestaande wetgeving niet uitgeleverd kunnen worden.’ De journalist van BNR heeft ‘oneigenlijke conclusies’ getrokken, aldus de verklaring.

Santhoki heeft met zijn partij VHP bij de verkiezingen een recordwinst van 20 zetels behaald, en hij staat te popelen om aan de slag te gaan met drie beoogde coalitiepartijen. De hoop is dat Bouterse zich neerlegt bij de verkiezingsnederlaag.

Drugssmokkel

Bouterse hangt in Suriname een celstraf van 20 jaar boven het hoofd vanwege zijn aandeel in de Decembermoorden in 1982. Als president heeft hij de rechtsgang steeds kunnen vertragen, maar als burger zal hij, bij verlies van het hoger beroep, mogelijk alsnog zijn straf moeten uitzitten.

Daarnaast moet Bouterse in Nederland nog 11 jaar uitzitten voor drugssmokkel. Hij werd in 2000 door het hof in Den Haag bij verstek veroordeeld voor betrokkenheid bij een transport van bijna 500 kilo cocaïne.

De veroordeling had grote gevolgen voor Bouterse: Europol vaardigde na het vonnis een arrestatiebevel tegen hem uit, waardoor hij niet vrij kon reizen. Nadat hij in 2010 tot president van Suriname werd verkozen, genoot hij diplomatieke onschendbaarheid.

LEES OOK:

‘President Bouterse, wees een vrolijke verliezer, dus wees een winnaar’
Wat zeggen de media in Suriname, nu Bouterses partij NDP ondanks een duidelijke nederlaag een hertelling heeft aangevraagd in hoofdstad Paramaribo?

‘Sheriff’ Santokhi krijgt niet alleen Bouterse, maar ook een falende economie op zijn bord
Als commissaris van politie en minister van Justitie boekte Chan Santokhi successen in de strijd tegen de misdaad. Bouterse noemde hem ‘de sheriff’, maar ook het schoothondje van Nederland. Dat schoothondje heeft Bouterse nu verslagen, en moet als nieuwe president van Suriname orde op zaken gaan stellen.

Bouterse verliest, maar de race is nog niet gelopen
Vlekkeloos verliep het niet, maar de grootscheepse fraude die bij de verkiezingen in Suriname werd gevreesd bleef uit. Desi Bouterse is onttroond, Chan Santokhi heeft de beste papieren om president te worden, al blijft er een scenario waarin Bouterse met wat kunst- en vliegwerk toch de baas kan blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden