Beoogd bondskanslier Oostenrijk wil toch proberen regering te vormen met rechts-populisten

De leider van de Oostenrijkse conservatieve ÖVP, Sebastian Kurz, wil proberen een nieuwe regering te vormen met de rechts-populistische FPÖ. De 31-jarige Kurz zei dinsdag dat hij FPÖ-leider Heinz-Christian Strache heeft uitgenodigd voor coalitiebesprekingen.

Sebastian Kurz. Beeld epa
Sebastian Kurz.Beeld epa

Het zou voor het eerst sinds ruim tien jaar zijn dat de FPÖ, die zich vooral als de anti-immigratiepartij afficheert, weer in de regering komt. De afgelopen jaren heeft de ÖVP steeds samen met de sociaaldemocratische SPÖ geregeerd, maar Kurz wil af van zijn coalitiepartner.

De jonge partijleider heeft de conservatief-christelijke ÖVP flink naar rechts gestuurd, vooral waar het gaat om immigratie. Kurz beroemt zich erop dat hij als minister van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk was voor het afsluiten van de Balkanroute, waarlangs honderdduizenden vluchtelingen naar Oostenrijk en Duitsland trokken. Als minister, verantwoordelijk voor het integratiebeleid, stelde hij ook een boerkaverbod in.

Daarmee wist de ÖVP-leider kiezers af te snoepen van de FPÖ, maar zijn partij bleef steken op 31.5 procent van de stemmen. Dat betekende dat Kurz de steun van de rechts-radicale FPÖ nodig heeft of weer een coalitie zou moeten vormen met de sociaaldemocraten.

Kurz liet dinsdag weten dat hij de voorkeur geeft aan de FPÖ. Als de gesprekken vastlopen wil hij een minderheidsregering vormen. De leider van de SPÖ, de zittende kanselier Christian Kern, had eerder al laten weten dat zijn partij voor een oppositierol kiest. Maar hij sloot niet uit dat de sociaaldemocraten een minderheidskabinet onder leiding van Kurz zullen steunen.

FPÖ-leider Strache ziet wel wat in de samenwerking met de ÖVP, nu deze partij de immigratie ook drastisch aan banden wil leggen. Maar een probleem zou de relatie met de Europese Unie kunnen worden. Kurz hamerde er dinsdag op dat de nieuwe regering een pro-Europese signatuur moet hebben, terwijl de FPÖ juist tamelijk sceptisch tegenover de EU staat.

FPÖ-leider Heinz-Christian Strache. Beeld epa
FPÖ-leider Heinz-Christian Strache.Beeld epa

Ontdaan van de antisemitische trekjes

Sommige EU-leiders hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de mogelijkheid dat de FPÖ terug keert in de regering, ook al heeft de partij zich de afgelopen jaren ontdaan van de antisemitische trekjes die de FPÖ vroeger vertoonde. In 2000 kondigden de EU-landen sancties af tegen Oostenrijk, nadat de FPÖ, destijds nog onder leiding van de extreemrechtse (later bij een ongeluk om het leven gekomen) Jörg Haider, in de regering was opgenomen. Maar daarvoor hoeft Kurz gezien het politieke klimaat in veel andere EU-landen deze keer niet bang te zijn.

De linkse Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen heeft laten weten dat hij niet zomaar akkoord zal gaan met alle kandidaat-ministers die de FPÖ in het geval van een coalitieakkoord met de ÖVP voordraagt. In het Oostenrijkse systeem heeft de president de bevoegdheid kandidaten af te wijzen die hij ongeschikt acht voor het ambt.

Verbetering: In de kop van een eerdere versie van dit artikel stond dat Sebastian Kurz beoogd premier van Oostenrijk is. Dat klopt niet. Oostenrijk heeft geen premiers, maar bondskanseliers.

Kurz ontvangt Strache voor een gesprek. Beeld epa
Kurz ontvangt Strache voor een gesprek.Beeld epa

Hij is 31 en wordt kanselier van Oostenrijk. Dit is Sebastian 'Wunderwuzzi' Kurz (+).

Sebastian Kurz boekte een glorieuze overwinning. Hoe de conservatieve ÖVP onder zijn leiding een magneet voor jonge vrijwilligers werd (+).

Oostenrijk ging in 2015 voorop in het verwelkomen van vluchtelingen, een jaar later in het weren van vluchtelingen. Der Korrektur, wordt het genoemd. Het gezicht van die correctie is een Weens ventje: Sebastian Kurz (+).


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden