Beoogd bestuurder Careyn ziet af van baan na schandaal

Bij zijn vorige werkgever moest Herman Blom opstappen vanwege vervalste declaraties. Careyn wilde hem gewoon aannemen.

AMSTERDAM - Herman Blom, de beoogde bestuurder van zorggigant Careyn, heeft tien dagen voor zijn aantreden besloten af te zien van zijn nieuwe baan. Blom blijkt in zijn vorige betrekking als bestuursvoorzitter van Zorgpartners Midden Holland een groot aantal declaraties te hebben vervalst om zo privéuitgaven te maskeren.


Careyn werd dinsdag door de Volkskrant geïnformeerd over de vervalste declaraties, voor onder meer diners van familieleden en dure kleding. De valse declaraties zijn naar voren gekomen in een accountantsonderzoek dat Zorgpartners Midden Holland liet uitvoeren naar de financiële handel en wandel van Blom.


Met 15.000 medewerkers en 90.000 cliënten is Careyn één van de grootste zorgaanbieders van Nederland. Careyn is in 2010 ontstaan uit een fusie van Careyn (Zuid-Holland en regio Breda), Zuwe Zorg en Aveant (Utrecht).


Volgens een woordvoerder van Careyn heeft Blom woensdag besloten 'de eer aan zichzelf te houden'. De advocaat van Blom laat weten dat die afziet van de baan 'tengevolge van alle commotie die thans is ontstaan en bovenal om te voorkomen dat Careyn ongegrond zou worden belast met negatieve publiciteit'.


Het onderzoek naar Blom werd uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers (PwC) en heeft een cruciale rol gespeeld in zijn ontslagzaak, eind vorig jaar. Als gevolg van de vervalste declaraties besliste de kantonrechter dat Zorgpartners Blom mocht ontslaan zonder een ontslagvergoeding.


Naast zijn declaratiegedrag werd Blom een problematische 'stijl van leidinggeven' verweten. Hij was volgens de instelling - die onder meer bejaardentehuizen in Zuid-Holland exploiteert - verantwoordelijk voor het ontstaan van een 'angstcultuur' en een gevoel van 'onveiligheid'.


Deze maand bepaalde de Tweede Kamer dat er een bestuurderstoets moet komen voor toplieden in de zorg. De toets moet voorkomen dat falende bestuurders na hun vertrek bij een andere instantie opnieuw in het bestuur komen.


Het initiatief was het directe gevolg van de overstap van de ex-topman van het Maasstad Ziekenhuis Paul Smits naar Zorgpartners Friesland. Smits moest in Rotterdam opstappen na een vernietigend rapport over zijn rol in de uitbraak van de dodelijke Klebsiella-bacterie.


Blom kwam via een wervingsbureau in beeld bij Careyn en is daarna 'intern gewogen', zonder dat daarbij zijn declaratieproblemen aan de orde zijn geweest, zegt een woordvoerder. Co'tje Admiraal, de voorzitter van de Raad van Toezicht van Zorgpartners Midden Holland, laat weten dat Careyn bij haar geen informatie heeft ingewonnen over Blom.


Blom werd in juni 2011 aan de kant geschoven bij Zorgpartners. De bestuurder, die ooit werd genomineerd als 'zorgmanager van het jaar' kreeg inhoudelijk lof toegezwaaid, maar was volgens Zorgpartners een man 'met twee gezichten'. Medewerkers verweten hem narcisme en intimidatie. Ook zou hij te veel leunen op door hem ingehuurde bevriende externe adviseurs en kwamen er vanuit de organisatie klachten over zijn declaratiegedrag. Die vormden de aanleiding voor het onderzoek door de accountants van PwC.


Daaruit bleek dat Blom met de bankpas van Zorgpartners Midden Holland 'privékosten zonder zakelijk karakter' had betaald. Zo bleek hij 'meerdere declaraties' te hebben ingediend bij de instelling van kosten die zijn vrouw, broer en neef hadden gemaakt. Het ging onder meer om een groot aantal dure diners.


PwC stelde daarnaast vast dat Blom voor duizenden euro's voor zichzelf kleding had gekocht en die met valse bonnetjes, via een andere firma, door Zorgpartners had laten betalen. De kleding werd uiteindelijk weg geboekt onder de noemer 'organisatie vitaliteitsdag'. Blom zei dat er in dit geval sprake was van 'een vergissing', maar zijn voormalige werkgever noemt dit 'hoogst onaannemelijk'.


PwC onderzocht eveneens de inzet van medewerkers van Zorgpartners 'voor privédoeleinden'. Hieruit kwam naar voren dat met instemming van Blom diens vrouw 'goederen' bestelde bij de ict-afdeling van de instelling. Ook werd Bloms 'appartement als multifunctionele bedrijfslocatie' tegen het licht gehouden. Dit extra onderkomen van Blom, naast zijn eigen huis, liet hij zonder toestemming van de Raad van Commissarissen voor tienduizenden euro's inrichten en stofferen.


Het declaratiegedrag van Blom leverde voor de kantonrechter in Gouda 'een dringende reden op voor de ontbinding van de arbeidsoverkomst', aldus het vonnis. De bestuursvoorzitter meende dat hij recht had op een vergoeding van 380 duizend euro van zijn voormalige werkgever. De rechter vond echter dat vanwege 'de dringende reden' Blom geen recht had 'op enigerlei vergoeding'.


Herman Blom laakt via zijn advocaat Pieter van den Brink de 'forse beschuldigingen aan zijn adres'. 'Feit is dat tussen Blom en mevrouw Admiraal van de Raad van Toezicht een diepgaand verschil van inzicht is ontstaan over arbeidsvoorwaarden. In combinatie met hun totaal tegengestelde karakters heeft dat tot een verstoorde relatie geleid.' Volgens de advocaat valt niet vast te stellen dat Blom 'ooit met vooropgezet doel gelden voor privédoeleinden aan de organisatie heeft onttrokken'.


De advocaat benadrukt dat 'Blom zich 24/7 voor Zorgpartners heeft ingezet om de verlangde cultuurverandering door te voeren. Daarin is hij geslaagd waarbij werk en privé door elkaar liepen, zonder ooit zijn eigen belang daarbij te laten prevaleren.'


De afgelopen periode was zwaar voor Blom, aldus zijn advocaat. 'Dat de kantonrechter anders heeft beslist in een korte procedure waarbij zonder nadere juridische waarborgen aan waarheidsvinding wordt gedaan zonder dat daarop beroep mogelijk is, heeft voor Blom al vergaande consequenties gehad.'


Inmiddels vreest de advocaat dat Bloms '30-jarige glansrijke carrière' wordt vernietigd terwijl dat 'totaal niet in verhouding tot zijn gedragingen bij Zorgpartners staat en ook niet door de feiten wordt gerechtvaardigd.'


'Glansrijke carrière vernield'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden