Benzine wordt in etappes tot kwartje duurder

Het kabinet besluit vandaag tot een gefaseerde verhoging van de benzine-accijns. In eerste instantie gaat de accijns met tien tot vijtien cent netto omhoog....

THOM MEENS

Van onze verslaggever

Thom Meens

DEN HAAG

In het kabinet zijn de meest betrokken ministers elkaar afgelopen dagen zo dicht genaderd dat het vandaag gemakkelijk moet lukken de laatste afspraken te maken over de benzineprijzen. Ogenschijnlijk liggen vooral de verlangens van minister Jorritsma van Verkeer en die van minister Wijers van Economische Zaken ver uit elkaar.

Wijers, en met hem de bedrijvenlobby, vindt een eenzijdige verhoging in Nederland van 25 cent per liter te veel. Dat brengt de concurrentiepositie in gevaar. Ook wijzen tegenstanders van een te flinke verhoging er op dat meer mensen in het buitenland gaan tanken. Dan zou 30 tot 40 procent van de geschatte opbrengst van de extra accijnsverhoging weglekken.

Jorritsma heeft minder moeite met de prijsverhoging, omdat het geld teruggaat naar de autogebruiker, door het tegelijkertijd verlagen van de motorrijtuigenbelasting. Wie veel rijdt, is straks duurder uit. Wie weinig rijdt, houdt geld over.

De ministerraad moet vandaag besluiten nemen over het totale pakket. Met beslissen over de ac cijnsverhoging betekent dat ook beslissen over meer, beter en intensiever openbaar vervoer en extra geld voor infrastructuur. Alleen als dit deel van de plannen van Jorritsma en minister De Boer van Milieubeheer wordt aangenomen, is Jorritsma bereid genoegen te nemen met een kleinere verhoging van de benzine-accijns dan ze eigenlijk wil.

Het gat tussen Jorritsma en andere ministers is overigens niet zo heel groot. Jorritsma wil een prijsverhoging van een liter benzine met 25 cent. Maar dat is inclusief de inflatiecorrectie en een btw-verhoging.

De tien tot vijftien cent verhoging die vandaag als voorlopig compromis uit de bus kan rollen, is een netto verhoging. Daar moeten de btw en de inflatiecorrectie nog bij worden opgeteld. Zelfs als het kabinet in eerste instantie slechts een dubbeltje extra wil op de accijns, komt de eigenlijke verhoging dichtbij de vijftien cent, zo heeft Verkeer en Waterstaat uitgerekend.

Jorritsma kan leven met dit verschil, als het kabinet in ruil bereid is de door haar gevraagde drie miljard gulden extra voor infrastructuur te geven. De kans dat dat gebeurt is groot, want Jorritsma krijgt voor deze extra investeringen de volledige steun van premier Kok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden