Benzine over de grens duur betaald | ‘Ongewenst’ overgestapt (2)

Hoge bedragen die afgeschreven worden na een tankbeurt in het buitenland, Op=op besteedde er al eerder aandacht aan. Het blijft schrikken, als een onschuldige tankbeurt opeens een veelvoud lijkt te kosten van het bedrag dat op de pomp stond....

Dit overkwam Jan Veldhoen tijdens een verblijf in Italië. Na het tanken was tot zijn schrik geen 15 maar 115 euro afgeschreven. Een tweede inspectie leert dat het bedrag niet is afgeschreven, maar gereserveerd. Een openhartige ING-medewerker wist Veldhoen te vertellen dat veel tankstations bij buitenlandse klanten een extra toeslag van ongeveer honderd euro ‘reserveren’, bij wijze van zekerstelling.

Veldhoen vindt dat banken hiermee de klant het idee geven dat hij is bedrogen door buitenlandse pomphouders (met bijbehorend visioen van een gekraakte bankpas en feestende pompbedienden) en hoopt daarom op een waarschuwend onderzoekje door Op=op.

Deze oproep liet Op=op natuurlijk niet passeren. Na onderzoek blijkt Veldhoen het (deels) bij het rechte eind te hebben: volgens ING wordt voorafgaand aan het tanken bij een onbemand tankstation in het buitenland (schrap de feestende pompbediende maar uit het schrikbeeld) een standaardbedrag van meestal 125 euro gereserveerd. Na enkele dagen wordt dit te veel afgeboekte bedrag weer vereffend.

Ook Rabobank en ABN Amro zeggen een soortgelijke procedure te kennen, al zegt de Rabobank dat het overschot van het gereserveerde bedrag al na een werkdag wordt gecorrigeerd. ABN Amro benadrukt dat de reservering afkomstig is van het bedrijf dat de betaling verwerkt en de afschrijving van een extra groot bedrag niet door de Nederlandse bank gedaan wordt.

Volgens ING wordt de gehanteerde werkwijze vermeld op de website van de bank. Na lang zoeken bleek de informatie te vinden onder het kopje ‘veelgestelde vragen’. Blijkbaar is Veldhoen niet de enige die zich afvroeg in welk gat zijn geld gevallen was.

‘Ongewenst’ overgestapt (2)
Dan was er nog de zaak Mathot versus de Nederlandse Energie Maatschappij. Vorige week bleek al dat NL Energie niet opnieuw was begonnen met telefonische colportage. Op=op was daar bang voor nadat Piet Mathot (86) op basis van een telefoontje ongewenst bleek te zijn overgestapt naar de prijsvechter.

Maar Mathot had zelf contact opgenomen met NL Energie en daardoor was van colportage geen sprake. Een hele opluchting, maar een belangrijke vraag bleef overeind: Mathot wilde nog steeds de 157,77 euro terug die hij ‘onterecht’ aan de energiemaatschappij had betaald.

NL Energie zou erop terugkomen en hield woord: ‘Op 8 februari 2010 sluit de heer P.J. Mathot, op eigen initiatief, een overeenkomst voor drie jaar met de Nederlandse Energie Maatschappij. Dit blijkt duidelijk uit een bandopname van het gesprek. Ter bevestiging wordt een aanmeldingspakket naar hem gestuurd. Op 25 maart 2010 krijgen wij een brief waarin Mathot schrijft dat hij geen welkomstpakket van ons heeft ontvangen en dat hij dit eerst wilde krijgen, aangezien hij via de telefoon niet alles goed begrepen had.’

NL Energie besluit daarop dat Mathot ‘teruggeswitcht’ dient te worden naar Nuon. ‘Maar omdat een dergelijk administratief proces zes tot acht weken vergt, zijn de nota’s die aan hem verstuurd waren via een geautomatiseerd proces overgedragen aan het incassobureau. Nu het proces administratief is afgerond, zijn de bij ons onbetaalde nota’s vereffend.’

Kortom: Mathot krijgt zijn geld terug. ‘Ik ben er blij mee’, laat hij weten. ‘Al zou ik graag dat bandje willen terugluisteren. Ik geloof niet dat ik gezegd heb dat ik een contract zou krijgen. Maar dat bandje willen ze me niet laten horen. Het ging mij er bij dat telefoontje om dat NL Energie mij zou voorrekenen hoeveel ik bij hun bespaar, want enkel zeggen dat je ‘de goedkoopste’ bent, vind ik niet betrouwbaar.’

Mathot heeft besloten geen energie meer in de zaak te steken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden