Benteng

Elke maand leert de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit kennen. Zesde reeks: op NAVO-oefening met de landmacht....

Michiel de Hoog

Om nultweehonderd gaat de wekker. De staf van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiele Brigade (BatStaf) vertrekt naar het oefengebied in Midden-Noorwegen. In gevechtstenue lopen we in het halfdonker naar een bus die om 0320 vertrekt.

Om 1100 komt het eerste pakket aan in Elverum, op een groot modderig terrein van een houtzagerij. Gaandeweg druppelen de overige secties en de compagnieën van het 12de binnen, zo'n vijfhonderd man. In regen, wind en hagel begint iedereen in razend tempo spullen uit te laden en tenten op te zetten. Benteng moet immers snel ops, operationeel zijn. Benteng is Maleis-Indonesisch voor bewapend dorp. Het 12de gebruikt Indonesische termen omdat het de tradities hanteert van het KNIL, het Nederlands-Indische leger. Het heet daarom ook Regiment Van Heutsz, naar de generaal die begin 20ste eeuw in Atjeh oorlog voerde.

Binnen zes uur is een compleet dorp uit de grond gestampt. De CP (commando-post) van BatStaf heeft prio (prioriteit), maar tegelijkertijd bouwen de compagnieën Alpha, Charlie en STAT (Staf/Anti-Tank) hun eigen CP's, vergadertentjes, Dixies (mobiele toiletten) en bartentjes.

De metershoog opgestapelde boomstammen van de houtzagerij zijn nuttige obstakels: bij de WaWa's (waterwagens) heeft de genie wasbakken gemaakt, compleet met haakjes voor handdoeken. Pas als laatste worden de 'puptentjes' opgezet waarin iedereen slaapt, van hoog tot laag.

Om twintighonderd uur is het BatStaf-overleg in de CP. Het goede nieuws is dat Benteng vrijwel gereed is. Het slechte nieuws is dat het kamp de afgelopen uren uitgebreid is verkend. Vanuit een blauwe Ford Focus, kentekennummer FT 133 82, zijn foto's gemaakt door de Wolves, een criminele bende uit het oefenscenario. 'En het is vrijwel zeker', zegt kapitein Coenen van de S2, de Sectie Inlichtingen, 'dat we nog steeds bekeken worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden