Bent u al ge-copenhagenized?

Pedalkraft Ja Tak. Met deze leuze, een Deense variant op de beroemde slogan Atomkraft Nein Danke, profileert Kopenhagen zich in de aanloop van de klimaatconferentie als het Mekka voor de fietsers....

Hans Wansink

Met enige jaloezie bericht de VogelVrijeFietser, het blad van de Fietsersbond, over een interessant fenomeen: copenhagenizen. Dit betekent het inrichten van uw stad als paradijs voor fietsers volgens het model van Kopenhagen. Bestuurders van Londen tot Mexico-Stad en Melbourne roepen de hulp in van de Deense hoofdstad om hun stad om te toveren tot fietsstad. Cameraploegen van CNN en ABC brengen Kopenhagen als wereldkampioen fietssteden onder de aandacht van de Amerikanen.

Daar kan Nederland, dat van zichzelf altijd dacht het ultieme fietsland te zijn, nog een puntje aan zuigen. Fietssnelwegen voor forensen door de stad, soms zelfs met twee stroken naast elkaar: één voor de snelle fietsers en één voor de nog snellere fietsers. Want, melden de verslaggevers van de VogelVrijeFietser, het fietstempo in Kopenhagen ligt veel hoger dan in onze steden. Gezellig keuvelend naast elkaar fietsen is er niet bij. Met helm op trapt men stevig door op een, liefst op maat gemaakte, designfiets. Die maar zelden op slot staat, want gejat wordt er nauwelijks. In Kopenhagen vind je ook geen fietswrakken, want iedereen, ook de arme student, vindt het de normaalste zaak van de wereld om 600 euro of meer te besteden aan een kekke fiets. Die je dan ook nog elk jaar laat overspuiten in een andere kleur.

Op copenhagenize.com staat een teller die op 4 december om 14.15 uur al 716 duizend gefietste kilometers heeft geregistreerd (dat is dus 50 duizend fietskilometers per uur). De stad heeft zijn eigen klimaatdoel: in 2015 moet de helft van alle ritjes in de stad per fiets worden afgelegd. Nu is dat ruim eenderde.

Ook aan het Binnenhof waart de Geest van Kopenhagen. Om te beginnen natuurlijk bij minister Jacqueline Cramer van Milieu. ‘Duurzaam leven moet uiteindelijk een beweging worden’, zegt Cramer, honderd procent ge-copenhagenized, in het katern Vervolg van vandaag.

Samen met de onfortuinlijke Ella Vogelaar was Cramer door Wouter Bos naar voren geschoven als boegbeeld van de PvdA.

Het was niet de ideale casting; de wetenschapper Cramer voelde zich in de Haagse arena, waar elke beweging door camera’s wordt geregistreerd, als een kat in een vreemd pakhuis. Maar misschien is het wel een geluk bij een ongeluk dat Cramer weinig last heeft van profileringsdrift. Want na drie jaar lijkt zij het Kopenhagen Gevoel te hebben overgebracht op de hele ministersploeg. Duurzaamheid is in elk geval het enige thema in het vechtkabinet-Balkenende waarover géén animositeit bestaat.

Cramer werkt vruchtbaar samen met minister Van der Hoeven van Economische Zaken en minister Eurlings van Verkeer. Allebei van het CDA, een partij die tot nu toe wat milieubewustzijn betreft in de achterhoede te vinden was. Dat gold a fortiori voor het beleidsterrein van CDA-boerin Gerda Verburg, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De bio-industrie beschouwde van oudsher het CDA als zijn zaakwaarnemer in de politiek. Maar Verburg profileert zich steeds duidelijker als zaakwaarnemer van de duurzame landbouw. En ook de baas van het CDA, premier Balkenende, stelt tijdens internationale conferenties trouwhartig het klimaat aan de orde.

In de ogen van geharnaste milieuactivisten gaat het copenhagenizen natuurlijk veel te langzaam en te vrijblijvend. Maar we hebben nu eenmaal geen wereldregering die milieunormen kan afdwingen. Twee stapjes vooruit, één stapje terug – dat is de ervaring van Cramer tijdens haar vergaderingen met vijftig milieuministers uit rijke en arme landen.

Aan de top in Kopenhagen doen zelfs 190 landen mee. Een verdrag zit er niet in, omdat president Obama zijn klimaatdoelstellingen nog door de Amerikaanse Senaat moet zien te loodsen.

Maar die beweging van duurzaam leven, waarover Cramer sprak, komt van de grond. Juist omdat niet alle heil van de politiek hoeft te komen. De fiets pakken, het vlees laten staan, ons huis isoleren, kortom copenhagenizen, we kunnen het zelf.

vk.nl/columnisten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden