Benoeming van elf staatssecretarissen staat reeds vast

Premier Kok weet zich straks omringd door dertien ministers en twaalf staatssecretarissen. Van elf van hen is de benoeming rond; alleen die van de PvdA'er Roobeek, op Economische Zaken, was donderdagavond laat nog onzeker....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Het D66-kamerlid Jacob Kohnstamm wordt een van de twee staatssecretarissen op Binnenlandse Zaken. Hij stond dit voorjaar in het debat over de IRT-affaire samen met zijn nieuwe superieur, VVD-minister Dijkstal, aan de basis van de val van de ministers Hirsch Ballin van Justitie en Van Thijn van Binnenlandse Zaken.

De tweede staatssecretaris van Binnenlandse Zaken heet Tonny van de Vondervoort, PvdA-wethouder te Groningen. Zij zal zich vooral gaan richten op de vernieuwing van de financiële verhouding tussen het rijk, de provincies en de gemeenten.

Van de Vondervoort kwam in 1978 in de Groningse gemeenteraad. Acht jaar later werd ze wethouder van financiën, personeel & organisatie, informatisering, kinderopvang en emancipatie. Ze wist de geruchtmakende affaire rond de Groninger Kredietbank, die de stad zestig miljoen gulden kostte, politiek te overleven.

De Haarlemse burgemeester Elisabeth Schmitz, PvdA, wordt de nieuwe staatssecretaris van Justitie. Zij zal exclusief worden belast met de toelating en opvang van asielzoekers. De opvang was onder het kabinet-Lubbers een taak van WVC. De traditioneel bij de staatssecretaris van Justitie ondergebrachte portefeuilles gevangeniswezen en jeugdbescherming zullen worden overgeheveld naar minister Sorgdrager.

Robin Linschoten (38) wordt staatssecretaris van Sociale Zaken. Hij kwam als 25-jarige in de Kamer na een korte carrire in de jongerenorganisatie JOVD. Voor de VVDfractie was Linschoten jarenlang de specialist Sociale Zaken.

Als staatssecretaris van Financiën zal prof. dr Willem Vermeend deels zijn huidige werk voortzetten. Sinds 1984 loodste het PvdA-kamerlid Vermeend talloze initiatief-wetsvoorstellen van eigen hand door het parlement. Het meest recente voorstel maakte de lucratieve spaarloonregeling mogelijk.

Aad Nuis wordt staatssecretaris op het ministerie van Onderwijs, waar hij zich zal bezighouden met het hoger onderwijs. De 61-jarige D66'er krijgt ook cultuur en media in zijn portefeuille. Voor de tweede staatssecretaris op Onderwijs, Tineke Netelenbos (50) van de PvdA, is nog geen werkterrein afgebakend. Zowel Nuis als Netelenbos is nu nog Tweede-Kamerlid.

Voor D66 wordt Dick Tommel (52) staatssecretaris op het ministerie van VROM. Hij was jarenlang een kritische milieuspecialist in de D66-fractie.

De voormalige topsporter Erica Terpstra (51) is de nieuwe staatsecretaris welzijn voor de VVD. Zij kreeg bij de kamerverkiezingen ruim 311 duizend voorkeurstemmen. Haar immense populariteit bouwde ze op sinds 1977, toen ze Tweede-Kamerlid werd. Ze deed voor haar fractie ouderenbeleid, gehandicapten en sportbeleid.

De VVD'er Gijs de Vries komt terecht op Defensie. Hij is tien jaar lid van het Europees Parlement, voorzitter van de Atlantische Commissie en sinds kort voorzitter van de liberale fractie in het Europees Parlement.

De secretaris-generaal van Defensie, de VVD'er Michiel Patijn, wordt staatssecretaris van Europese Zaken. Minister van Defensie Bolkestein benoemde hem in 1988 tot secretaris-generaal. Patijn was toen afkomstig van de directie Buitenlandse Economische Betrekkingen van Economische Zaken. Hij geldt als vertrouweling van Bolkestein.

Of prof. dr Annemieke Roobeek (PvdA), econoom, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en Nijenrode, staatssecretaris van Economische Zaken wordt, is nog onzeker. Veel aandrang om ja te zeggen op het aanbod van PvdA-leider Kok had ze donderdagavond niet. Roobeek is specialist technologiebeleid en bouwt net een glansrijke wetenschappelijke carrire op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden