Benoeming is eerste in reeks, Leiden is wachten beu Van Maaren burgemeester Leeuwarden

Burgemeester Van Maaren-Van Balen (52) van het Limburgse Weert wordt de nieuwe burgemeester van Leeuwarden. Het kabinet zal haar benoeming op 8 januari bekrachtigen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De benoeming van Van Maaren in Leeuwarden is de eerste van een reeks benoemingen waarop in het land met smart wordt gewacht. Leiden is inmiddels het wachten beu. Burgemeester en wethouders schreven het kabinet maandag een brief waarin gevraagd werd een beetje voort te maken.

Leiden wacht al wekenlang in spanning op 'witte rook' uit de Trèveszaal, de plaats waar het kabinet vergadert. Tot leedwezen van Leiden is er nog geen kringeltje rook te bespeuren en het kabinet komt pas op 8 januari weer bijeen. Leiden weet goed waarom een benoeming uitblijft. 'Maar we willen er niet over filosoferen', aldus de brief.

Leiden zelf treft geen blaam. Burgemeester Goekoop, die met pensioen ging, vertrok 'bepaald niet onverwacht'. Zelfs politici in Den Haag kan het, zegt Leiden, niet zijn ontgaan dat er inmiddels uitbundig afscheid is genomen van Goekoop. Bovendien is Leiden al lang klaar met de voorbereiding.

De laatste brieven van kandidaten kwamen zes maanden geleden binnen. In de herfst werden gesprekken gehouden en maakte de vertrouwenscommissie rapport op voor de commissaris van de koningin in Zuid-Holland. Het is ook alweer enige tijd geleden dat zij haar voordracht op het bureau van minister Peper van Binnenlandse Zaken legde.

De meest kansrijke kandidaat is, als het alleen aan de Leidense vertrouwenscommissie ligt, de VVD'er De Graaf, nu burgemeester van Vught. De Graaf staat ook kandidaat voor het lidmaatschap van de Eerste Kamer. Hij wenst beide functies te combineren. De Graafs concurrent is de PvdA'er Postma, secretaris-generaal van het ministerie van Financiën.

De benoeming van Leiden wacht op de vervulling van burgemeestersposten in Rotterdam, Apeldoorn, mogelijk Utrecht en tot voor kort ook Leeuwarden. De VVD claimt behalve Leiden ook Rotterdam, waar Peper burgemeester was voordat hij werd benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken.

Rotterdam wil de PvdA'er Welschen (57), nu nog burgemeester van Eindhoven. Maar de voorkeur in de vertrouwenscommissie voor hem is klein. De tweede kandidaat op de lijst, de Utrechtse VVD-burgemeester Opstelten, maakt daardoor nog alle kans. Zou Opstelten naar Rotterdam gaan, dan moet voor Utrecht een andere VVD'er worden gevonden.

Leiden suggereert in haar brief aan het kabinet het slachtoffer te zijn van de ontwikkelingen elders in het land. Voortdurend is ervan uitgegaan dat Leiden alleen een VVD'er krijgt, als de PvdA Rotterdam houdt. Maar over de keuze voor Rotterdam is officieel in het kabinet nog minder gesproken dan over Leiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden