Benoeming directeur bij Den Engh 'coup Justitie'

De inrichting voor jonge zwakbegaafde criminele jongens Den Engh heeft voor drie maanden een interim-directeur gekregen. Hij volgt Arjen Jonker op, die vrijdag met vijf mede-directieleden door Justitie aan de kant is gezet....

Dit zegt Eveline van der Schraaf, lid van de Commissie van Toezicht van Den Engh. Ze spreekt van een coup van Justitie. Volgens Van der Schraaf heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) toegezegd dat de zogenoemde sociogroepsstrategie (sgs) in de behandeling van de jongens zal worden voortgezet.

Bronnen rond Den Engh zeggen voor het voortbestaan van sgs te vrezen. DJI verbond volgens hen aan de voortzetting de voorwaarde dat er een 'gezonde bedrijfsvoering' zou zijn. Maar met één directeur in plaats van vijf zou dat niet haalbaar zijn, aldus de bronnen. Justitie wil geen commentaar geven.

De benoemde interim-directeur, Hans Kok, heeft gewerkt op de Glenn Mills-school in Wezep, die net als Den Engh werkt via een groepsmethode. Sgs legt de nadruk op correctie door de groep, Glenn Mills op begeleiding van het individu. Den Engh is de enige inrichting in Nederland die sgs hanteert.

Op 21maart stuurde de commissie van Toezicht een brief aan de Kamercommissie voor justitie, waarin ze erop wees dat Justitie het werk van Den Engh zou frustreren. Minister Donner van Justitie had in november toegezegd dat Den Engh verder kon gaan met sgs.

'Den Engh wordt dagelijks bestookt met controles', zegt Van der Schraaf, 'terwijl sgs vraagt om flexibiliteit.'

De weggestuurde directeur Jonker claimde dat sgs lagere recidivecijfers oplevert dan gangbare methoden. Het Wetenschappelijk Onderzoeks en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie bestrijdt dit.

Vorige week waarschuwde Den Enghs toezichtscommissie de Kamercommissie dat een oud-medewerker van Den Engh, die pupillen zou hebben mishandeld, een hoge functie heeft gekregen bij Justitie. De Kamercommissie heeft Donner om opheldering gevraagd. Volgens Den Engh-adviseur René Hoksbergen zou de man het vertrek van Jonker hebben georkestreerd.

Den Engh raakte in 2004 in opspraak, onder meer doordat ontsnappingen van jongens niet zouden worden gemeld aan de politie. De vakbond Abvakabo sprak van een 'verstikkend werkklimaat'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden