Benoeming Beumer neemt vrees voor nieuw NAi niet weg

De benoeming van Guus Beumer tot directeur van het nieuwe instituut voor de creatieve industrie kan op instemming rekenen in de architectuur-, design- en e-cultuurwereld. Donderdag werd bekend dat de directeur van het Maastrichtse kunstcentrum Marres naar Rotterdam komt. Daar gaat hij het fusie-instituut voor architectuur, design en e-culture leiden, met als voorlopige naam Niadec.

AMSTERDAM - Maar in de creatieve sector is nog onduidelijk wat het Niadec precies gaat doen. Rob Huisman, directeur van de Beroepsorganisatie van Nederlandse Ontwerpers, het BNO: 'We vinden de fusie een goed idee, maar zijn tegelijkertijd benieuwd waar het naartoe gaat. Het beleidsplan is erg breed opgesteld.'


Beumers aanstelling is de voorlopig laatste episode uit een moeizaam fusieproces. In juni 2011 besloot staatssecretaris Zijlstra van Cultuur dat er één Nederlands instituut voor de creatieve industrie moet komen. Het Nederlands Architectuur instituut, het Premsela instituut voor mode en design en Virtueel Platform moesten hierin opgaan.


Sindsdien zijn de instellingen met elkaar in de slag over de fusie. Er zijn raakvlakken tussen de vakgebieden, maar de fusie is uit bezuiniging geboren. Directeuren en medewerkers stapten op, onafhankelijke kwartiermakers werden ingeschakeld en een eerste beleidsplan werd afgekeurd door de Raad voor Cultuur. Een tweede versie van het beleidsplan is ingeleverd. Beumer mag hier verder vorm aan geven.


Max Bruinsma, hoofdredacteur van designtijdschrift Items: 'Je hoort niets meer over de aparte disciplines in het nieuwe beleidsplan. Terwijl de sterke merken moesten worden behouden. In mijn ogen ontbreekt synergie. Dat komt ook door het gedwongen karakter van deze fusie.'


Kees van der Hoeven, architect en oud-voorzitter van de Bond voor Nederlandse Architecten: 'Met zo'n beleidsplan zal je niet onder een gunstig gesternte beginnen. Het is zo ruim opgezet dat alles eronder valt.' Designers en mediakunstenaars vrezen dat het NAi (ruim 100 medewerkers), het Premsela (22 medewerkers) en Virtueel Platform (6 medewerkers) zal overschaduwen. De architecten zijn bang dat de unieke kwaliteiten van het NAi op het gebied van promotie en archivering van de architectuur verloren gaat. Van der Hoeven: 'Na 25 jaar stimulering is daar wat moois opgebouwd. Het zou jammer zijn als die focus op architectuur verdwijnt, nu het 'slechts' één van de vier disciplines is.'


Guus Beumer zowel zakelijk als inhoudelijk geroemd


'Hij heeft in alle sectoren zijn sporen verdiend', 'zowel zakelijk als inhoudelijk zeer capabel' en 'bekend met cultuur en ondernemerschap'. Lof uit de creatieve sector voor de net aangestelde directeur van het Niadec.


Guus Beumer (57), van huis uit sociaal wetenschapper, begon zijn carrière in de creatieve sector als partner/promotor van ontwerper Alexander van Slobbe. Hij is nu directeur bij centrum voor contemporaine cultuur Marres en NAiM/Bureau Europa (ooit de zuidelijke vestiging van het NAi).


Beumer geldt als cultureel zwaargewicht. Hij was curator van diverse exposities, waaronder modeproject Higher Truth and Safe Haven in de Vleeshal in Middelburg en de Nederlandse inzending voor de Venetiaanse Biënnale in 2011. Hierop werd door recensenten kritisch gereageerd, vanwege het hoge incrowd-gehalte dat zijn inzending zou hebben.


Ook zijn zakelijke capaciteiten worden geroemd. De Raad voor Cultuur prees zijn werk voor Marres en noemde het bij de toekenning van een half miljoen euro subsidie 'één van de belangrijkste presentatie-instellingen buiten de Randstad.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden