Benno L. blijft in Leiden, onder nieuwe voorwaarden

LEIDEN - Pedoseksueel Benno L. blijft in Leiden. Dat heeft burgemeester Henri Lenferink vrijdag besloten. Hij is ervan overtuigd dat 'de huisvesting van L. in Leiden verantwoord is en dat door zijn aanwezigheid de veiligheid niet in het gedrang komt'.


Wel heeft Lenferink, die afgelopen week uitvoerig heeft overlegd met bezorgde buurtbewoners, extra maatregelen getroffen. Als L. de straat op gaat zal hij worden vergezeld door een vrijwilliger van de reclassering. Verder mag hij geen gesprekken aangaan met kinderen. Met deze nieuwe voorwaarden hoopt Lenferink de zorgen van de buurt weg te nemen.


In de wijk waar L. is gehuisvest, is het onrustig sinds vorig weekeinde uitlekte dat hij daar in een seniorenflat woont. Tot de burgemeester een samenscholingsverbod uitvaardigde, kwamen dagelijks jongeren, pedojagers en leden van motorclubs, soms van buiten de stad, demonstreren bij de flat. L.'s foto werd op internet geplaatst. 'Het monster', zoals een buurtgenoot hem noemt, kreeg zo een gezicht.


Sommige bewoners realiseerden zich toen dat zij L., de dag voor zijn adres uitlekte, met kinderen hadden gezien. Het verbod een gesprek met kinderen aan te knopen stond niet in de oorspronkelijke voorwaarden. Afgesproken was dat de voormalig zwemleraar een elektronische enkelband moet dragen, geen contact mag zoeken met zijn slachtoffers, niet in de gemeenten mag komen waar deze wonen en uit de buurt moet blijven van zwembaden.


'Opnemen en in contact blijven is beter dan buitensluiten en isoleren', zo onderbouwt de burgemeester zijn besluit in een brief aan wijkbewoners, die vrijdagavond rond half zes werd bezorgd. Lenferink heeft zijn politieke lot verbonden aan het lot van L. Hij vreest geen ongelukken, zegt hij. 'Ik heb vertrouwen in het goede verstand van de Leidenaren.'


Premier Rutte is blij met het besluit van Lenferink. 'Het is belangrijk dat gemeenten bereid zijn zedendelinquenten op te nemen', zei hij na afloop van de ministerraad. Hij heeft ook begrip voor de gevoelens van buurtbewoners. Hij noemde de huisvesting van zedendelinquenten die hun straf hebben uitgezeten 'een duivels dilemma'. Op de vraag of Rutte zelf een Benno L. als buurman wilde hebben, ging hij niet in.


L. woonde nog niet zo lang in Leiden. Volgens de reclassering lekte zijn verblijf binnen een week uit. 'We hebben eerst geprobeerd hem in Limburg onder te brengen', zegt een woordvoerster. Hoeveel burgemeesters hem weigerden weet ze niet precies: 'een stuk of zes'.


De wijk wordt stevig beveiligd. Er zijn camera's opgehangen. Vrijdagavond wemelde het er van de politie. Boze Nederlanders hebben Lenferink een ultimatum gesteld: als L. vanochtend om 8 uur niet is verdwenen, zullen ze zelf zijn 'verwijdering' regelen. Volgens de reclassering blijft L. een jaar in Leiden wonen.


Vonk, pagina 11: Open brief: Benno L, kom maar bij mij

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden